Naar de prestaties van deze jonkies kijken we uit in de Giro

Naar de prestaties van deze jonkies kijken we uit in de Giro

Jakub Mareczko Foto: Photo News

Meer dan de Tour de France is de Giro een wielerronde die kansen biedt aan jonge talenten om zich te tonen aan het wereldpubliek. En dus verwachten vanaf vandaag in Apeldoorn tot over drie weken in Turijn véél vuurwerk van enkele jonge goden. We selecteerden renners van maximum 25 jaar. De ene al bekender dan de andere.

Bob Jungels (23 jaar: Luxemburger, Etixx-QuickStep)

Naar de prestaties van deze jonkies kijken we uit in de Giro
Foto: Photo News

De meeste waarnemers verwachten dat de tijdrit in Apeldoorn deze namiddag een duel wordt tussen Tom Dumoulin en Fabian Cancellara, maar wees niet verbaasd als straks een piepjonge Luxemburger met de eerste roze trui aan de haal gaat. Jungels is een toptalent en kan geweldig hard tekeergaan op een tijdritfiets. Een week geleden werd Jungels in een korte individuele tijdrit (15km) in de Ronde van Romandië nog derde. Amper zeven seconden trager dan Tom Dumoulin. Ook in de heuvelachtige tijdrit in Chianti mag van Jungels verwacht worden dat hij zal meestrijden om het podium. Maar Jungels is meer dan een tijdrijder alleen. Hij kan ook een aardig stukje bergop fietsen. Zo vloerde hij in de lastige eerste etappe van de Ronde van Oman Serge Pauwels, Romain Bardet, Evald Boasson Hagen en Greg Van Avermaet op een pittige aankomst bergop. Bij zijn debuut vorig jaar in de Tour werd Jungels 27e.

Caleb Ewan (21 jaar: Australiër, Orica-GreenEdge)

Naar de prestaties van deze jonkies kijken we uit in de Giro
Foto: Photo News

Amper 21 jaar is deze sprintbom uit Sydney, maar toch zijn Marcel Kittel en André Greipel dit weekend al flink op hun hoede voor Caleb Ewan. Logisch, want deze nieuwe Robbie McEwen rijgt de ritzeges aan elkaar. Vier overwinningen staan er in 2016 al op de teller. Voorlopig enkel in eigen land. In Tirreno-Adriatico moest Ewan het nog afleggen tegen dat andere sprinttalent: Fernando Gaviria. In de Vuelta won Ewan al een massaspurt tegen Degenkolb en Sagan. In deze Giro moet Ewan bewijzen dat hij ook Greipel en Kittel - toch nog altijd de twee snelste mannen van het peloton - aankan.

Jakub Mareczko (22 jaar: Italiaan: Southeast-Venezuela)

Naar de prestaties van deze jonkies kijken we uit in de Giro
Foto: Photo News

Maar ook Italië gooit een sprintend piepkuiken in de strijd: Jakub Mareczko. De Italiaan met Poolse roots won twee massaspurten in de voorbije Ronde van Turkije. En daar reed toch ene André Greipel rond. Ook in de Tour de San Luis, de Ronde van Langkawi en de Coppi Bartali was het dit jaar al prijs. Pikant detail: in San Luis nam Mareczko samen met Sky-renner Viviani onder de Italiaanse vlag deel, maar in de slotetappe remonteerde hij als knecht kopman Viviani. Een furieuze Viviani stampvoette achteraf meteen richting teamhotel, zonder zelfs maar de podiumceremonie bij te wonen. Mareczko liet achteraf weten dat “in de toekomst opnieuw gewoon hetzelfde zou doen.” Verwacht dus deze Giro niet dat de Italianen aan elkaar cadeautjes zullen uitdelen.

Silvan Dillier (25 jaar: Zwitser, BMC)

Naar de prestaties van deze jonkies kijken we uit in de Giro
Foto: EPA

BMC is zonder kopman naar de Giro gekomen en dat opent perspectieven voor enkele jonge talenten als Rick Zabel en Stefan Küng. Maar wij kijken vooral uit naar de prestaties van Silvan Dillier. Vanuit de volgwagen van ploegleider Yvon Ledanois zagen we Dillier afgelopen zomer schitterende dingen doen in de Arctic Race of Norway. In de Ardennenklassiekers kon Dillier zich dit voorjaar niet tonen, maar in de Giro krijgt Dillier een uitgelezen kans om te bewijzen dat hij meer kan zijn dan een waterdrager voor Van Avermaet of Gilbert. Vooral de ritten met korte, nijdige hellingen in de finale moeten Dillier liggen.

Davide Formolo (23 jaar: Italiaan, Cannondale)

Naar de prestaties van deze jonkies kijken we uit in de Giro
Foto: Photo News

Vorig jaar won Davide Formolo al een geweldige heuveletappe in de Giro. Dit jaar mikt de Italiaan op meer. In principe rijdt hij de komende drie weken vooral in dienst van kopman Rigoberto Uran, maar “ik zal ook wel een moment vinden om mijn eigen kans te gaan.” Een nieuwe ritzege en de witte trui liggen zeker binnen de mogelijkheden voor een Formolo in topvorm. Na Fabio Aru is hij zowat het grootste klimtalent van Italië. In de lastigste bergetappe van de voorbije Ronde van Romandië was Formolo alvast de beste jongere en gaf hij nauwelijks seconden prijs op mannen als Uran, Pinot en Majka.

Tim Wellens (24 jaar: Belg, Lotto-Soudal)

Naar de prestaties van deze jonkies kijken we uit in de Giro
Foto: Photo News

En laten we in godsnaam niet vergeten dat Tim Wellens ook nog steeds maar 24 jaar is. Onze landgenoot draait al zolang mee dat we bijna zouden vergeten dat hij naar wielernormen ook nog steeds een jonkie is. Op 10 mei wordt Wellens 25 jaar. Laat nu net dan een mooie heuvelrit met finish in kuststadje Praia a Mare geprogrammeerd staan. Een geaccidenteerde finale met twee hellingen van derde categorie en een heuvelachtig slot waar het constant klimmen, dalen en draaien wordt. Op tien kilometer van het einde volgt nog de bijzonder steile Via del Fortino, een niet-gecategoriseerde klim die oploopt tot 18 procent. Vanop de top gaat het in een rotvaart op brede wegen bergaf richting de meet in het prachtige kuststadje Praia. Het zou ons niet verwonderen als die etappe in het Lotto-Soudal-rood staat aangeduid in de agenda van Wellens, die in 2014 al twee keer tweede werd in een Giro-rit.

Corrigeer