België belangrijkste leverancier van vuurwapens naar Midden-Oosten

In 2014 was België binnen de EU de belangrijkste uitvoerder van vuurwapens en de tweede belangrijkste exporteur van munitie naar het Midden-Oosten. Dat blijkt uit het jaarlijkse EU-rapport over de geregistreerde wapenexport. Die Belgische uitvoer van wapens en munitie is vooral bestemd voor Saoedi-Arabië.

België belangrijkste leverancier van vuurwapens naar Midden-Oosten
Themabeeld. Foto: REUTERS

Officieel voerde ons land in 2014 voor 472,9 miljoen euro uit naar het Midden-Oosten, wat België een vijfde plaats oplevert na Frankrijk, Duitsland, Italië en Spanje. In realiteit gaat het zelfs om een onderschatting. Het bedrijf Cockerill Maintenance and Ingénierie (CMI) kreeg immers een groot order - ter waarde van 3,2 miljard euro - voor geschuttorens voor pantservoertuigen. CMI voerde uit naar een Canadees bedrijf, maar de eindbestemming van de pantservoertuigen was Saoedi-Arabië.

Zelfs dat order buiten beschouwing gelaten, blijkt ons land een belangrijke wapenleverancier in het Midden-Oosten. In 2014 voerde België voor 259,9 miljoen euro vuurwapens uit naar die regio, goed voor meer dan de helft van het EU-totaal. België voerde ook voor 187,9 miljoen euro munitie uit naar het Midden-Oosten.

Het rapport zet Frankrijk torenhoog bovenaan de EU-lijst van wapenexporterende landen. Maar de cijfers zijn niet realistisch. “Dat komt door wijzigingen in de Franse rapporteringsmethodologie. Hierdoor is het moeilijk om de Franse cijfers te vergelijken met de cijfers van de andere lidstaten en met die van voorgaande jaren”, zegt Nils Duquet van het Vlaams Vredesinstituut, een onafhankelijk instituut bij het Vlaams Parlement.

Europese organisaties tegen wapenhandel noemen het rapport “uiterst zorgwekkend”. “EU-lidstaten verkopen de meeste wapens aan een regio die geplaagd wordt door grote conflicten en autoritaire regimes. Dat toont aan dat de Europese exportregels zo lek zijn als een zeef”, zegt Bram Vranken van Vredesactie.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees