Bert Verschraegen laureaat Kunst Omdat Het Moet

Bert Verschraegen (die in 2007 via de site van Het Nieuwsblad al eens een fotowedstrijd rond Filip Naudts won) is zondag uitgeroepen tot de laureaat van het tweejaarlijkse kunstevenement Kunst Omdat Het Moet. Bert kreeg de prijs (500 euro) uit handen van schepen voor cultuur Marie-Claire Van Nieuwenhuyse en Johan Lorrez, voorzitter van de jury en tevens bestuurslid van Rotary Laarne-Lochristi, de servicevereniging die in totaal voor 1.000 euro prijzen wegschonk.

De aanmoedigingsprijs van de kunstenaarsjury ging naar Steve Van Hoyweghen en is goed voor 250 euro. Ook de deelnemende kunstenaars zelf kozen een winnaar en daar kwam men tot een gelijke score voor Kathleen Boone en Brigitte Slabbynck die 250 euro onder elkaar mogen verdelen.

Schepen Mariie-Claire Van Nieuwenhuyse zei na afloop dat ze tevreden was over de afgelopen editie van Kunst Omdat het Moet. Binnen twee jaar is men aan het ronde getal van 10, en uit de evaluatie van deze en vorige edities zal men de nodige gevolgen trekken en kijken wat er op de jubileumeditie kan.

Laureaat Bert Verschraegen

Bert Verschraegen dus de winnaar. Dat zijn imposant werk een beetje ongelukkig boven de toog hing, was voor de jury blijkbaar geen beletsel om hem uit te roepen tot laureaat.

"Bert is een nieuwe inwoner van Lochristi" zo klonk het bij de uitreiking, al klopt dat niet helemaal. Bert woonde in 2007 al in Lochristi, want hij won toen al een wedstrijd van Lochristi Blogt. Maar Bert verhuisde, en kwam recent opnieuw in Lochristi wonen. Bert is 33 en leerkracht grafische media.

Bert maakte met Vain of Earth een digitaal schilderij van 1m80 op 1m20 en gebruikt daar niet minder dan zo'n 320 photoshop-lagen in. Die verwerkte en bewerkte hij digitaal, en probeerde daar een beeld van een wereld vol fantasie mee te maken door creativiteit en techniek te combineren. “ik schep voor de kijker graag een surrealistisch beeld waarin heden en verleden samen vloeien", aldus Bert.  Bert werkte niet alleen met fotobewerking, maar schilderde ook met het (digitale) penseel: de zon die op het schilderij staat, is geschilderd, en niet gebaseerd op een foto.

Los van het maken en verzamelen van de foto's werkte Bert toch wel zo'n vier weken lang elke avond onafgebroken aan het schilderij: "Dan gaat de koptelefoon op, met de gepaste muziek om mij te kunnen concentreren: klassieke muziek of de soundtrack van Lord of The Rings of The Hobbit."

Het schilderij is afgedrukt op de achterkant van een glasplaat van 3mm en dan nog eens bewerkt, om reflectie te vermijden.

Bert is recent verhuisd naar een nieuwbouw, maar is niet van plan het gewonnen geld te gebruiken voor de afwerking van zijn huis. "Er zijn nog een aantal werken die ik zou willen afdrukken op glasplaat, en ik ga het prijzengeld investeren in mijn artistieke bezigheden" aldus Bert.

Bij het werk van Bert hoort ook een begeleidende tekst: 

Het kloppend geluid van een hart,

stuurde me verder in de zoektocht naar het bestaan.

Laten leiden door schoonheid van de natuur,

bleef een volharding in mijn opdracht.

Misschien zal ik het nooit vinden, maar ik zal er van genoten hebben.

 

 

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio