Ruim een kwart van de 25- tot 29-jarigen blijft ‘nestkleven’

Hotel Mama blijft langer open

Hotel Mama blijft langer open

Foto: ss

Hotel Mama draait op volle toeren. Met meer en langer dan ooit blijven we thuis hangen, blijkt uit cijfers van het Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen. Mannen blijven langer thuis wonen dan vrouwen, en Limburgers vaker dan West-Vlamingen. “Maar wie langer in Hotel Mama blijft, heeft het daarna niet moeilijker om zelfstandig te worden.”

Nestklevers heten ze, de twintigers die het zelfstandige leven nog niet helemaal zien zitten en tot hun 25ste of 30ste bij hun ­ouders blijven wonen. Of boemerangkinderen, als ze na hun tijd op kot of na een stukgelopen ­relatie terugkeren naar mama en papa. “We onderschatten hoeveel volwassen kinderen samenwonen met hun ouders”, concluderen onderzoekers van het ­Hoger Instituut voor Gezins­wetenschappen in hun boek ­Zoals het klokje thuis tikt, dat ­komende vrijdag wordt voor­gesteld.

Een nieuwe ontwikkelingsfase

Daarin verzamelen en analyseren ze een boel cijfers rond ­ouders, volwassen kinderen en samenhuizen. “Als er over gezinnen gesproken wordt, gaat het bijna altijd over gezinnen met jonge kinderen en zelden over gezinnen met volwassen kinderen”, zegt socioloog Dirk Luyten, een van de auteurs van het boek. “Nochtans tonen de cijfers aan dat dit er heel veel zijn. Het aantal nestklevers is de afgelopen twintig jaar sterk gestegen.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees