“Geef alle gevangenen vier maanden genade als compensatie voor gevolgen staking”

“Geef alle gevangenen vier maanden genade als compensatie voor gevolgen staking”

Foto: BDW

De commissie van toezicht van de gevangenis van Nijvel heeft zondag het kabinet van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) aangeschreven met het voorstel om de gedetineerden collectief vier maanden genade toe te kennen. Dat zou een compensatie zijn voor de vreselijke omstandigheden waarin ze moeten leven sinds de cipiersstaking twee weken geleden uit brak.

De cipiersstaking had ernstige gevolgen voor de leefomstandigheden van de gedetineerden in de Waalse en Brusselse instellingen. Veel gedetineerden moeten nu veel meer in hun cel blijven en kunnen al dagen niet meer douchen. Ook het ontvangen van bezoek wordt bemoeilijkt. De staat is intussen al zeker drie keer veroordeeld voor betalen van dwangsommen aan criminelen van wie basisrechten geschonden zijn.

De leden van de commissie van toezicht van de gevangenis van Nijvel hebben zondag over die situatie een brief geschreven aan het kabinet-Geens. De commissie, die toeziet op de naleving van de rechten van de gedetineerden, stelt daarin voor de gevangenen te vergoeden door hen vier maanden genade toe te kennen. De maatregel laat meteen ook toe de financiële uitgaven te beperken en de overbevolking aan te pakken, zo klinkt het.

“We stellen vast dat de budgettaire waarde van een collectief genade voor de ongeveer 12.000 gedetineerden die momenteel opgesloten zitten, en waarvan de gemiddelde kostprijs 50.000 euro per jaar bedraagt, overeenkomt met budgettaire waarde van 200 miljoen euro”, zo zeggen de leden van de commissie van toezicht. “De besparing zou kunnen toelaten de nodige middelen te verhogen voor het verzekeren een verbetering van de omstandigheden voor het personeel en de gedetineerden.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees