Baby nog steeds in kritieke toestand na mishandeling

Turnhout - Een van de twee baby's uit Turnhout die vermoedelijk door een babysitter werden mishandeld, ligt nog steeds in kritieke toestand in het Universitair Ziekenhuis van Antwerpen (UZA) in Edegem. De twee meisjes van vijf maanden oud liepen elk een schedelbreuk op toen ze enkele dagen bij het duo verbleven. Eén meisje heeft mogelijk blijvende hersenschade. De Gezinsbond waarschuwt voor de wildgroei aan babysitters op het internet. "Je weet nooit wie je in huis haalt", zegt woordvoerster Anne Blanckaert.

De moeder van de twee meisjes kreeg begin vorige week een onrustwekkend bericht van haar babysit dat er met een van de meisjes iets mis was. Toen de vrouw haar belde, zei de babysitster dat ze niets gedaan had.

Eens aangekomen in het ziekenhuis, werd duidelijk dat een van de twee dochtertjes een schedelbreuk, een hersenbloeding en een zuurstoftekort had. Dit meisje ligt nog steeds in kritieke toestand in het ziekenhuis en mogelijk houdt het kindje er blijvende hersenschade aan over. De tweede dochter heeft ook een schedelbreuk opgelopen, maar is er minder erg aan toe. De babysitter ontkent dat zij de kinderen iets heeft aangedaan, maar de politie heeft haar en haar man aangehouden.

Aansprakelijkheidsverzekering

De vermoedelijke dader had zich als babysitter aangeboden via het internet. De Gezinsbond, als grootste organisatie in Vlaanderen verantwoordelijk voor babysitdiensten, waarschuwt voor de wildgroei op het internet. Zij screenen hun babysits en voorzien ook een verzekering, iets waar veel ouders niet van op de hoogte zijn. In tegenstelling tot crèches en onthaalmoeders bestaat er namelijk geen wettelijk kader, zodat iedereen zich als babysitter kan aanbieden. "Via die weg weet je nooit wie je in huis haalt", vertelt Anne Blanckaert, de woordvoerster van de Gezinsbond. "Niemand heeft die persoon grondig gescreend en je weet soms niet of die babysitter in staat is om voor je kind te zorgen."

Als burger sluit je voor babysitdiensten best een burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering af. "Mensen staan heel weinig stil bij wat er fout kan lopen", zegt Blanckaert. "Dan is het beste wat je kan doen ervoor zorgen dat je goed verzekerd bent."

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees