Tiener troeft alle wetenschappers af en ontdekt vijfde grootste Mayastad

Tiener troeft alle wetenschappers af en ontdekt vijfde grootste Mayastad

Foto: Facebook

Amper vijftien jaar oud is William Gadoury, en toch heeft hij nu al een belangrijke ontdekking gedaan. De Canadese tiener bestudeerde verschillende sterrenstelsels zoals ze afgebeeld werden door de Maya’s. Op die manier ontdekte hij een nieuwe Mayastad, de vijfde grootste uit het tijdperk. Wetenschappers wereldwijd zijn stomverbaasd door de ontdekking.

William had gezien dat sommige reeds ontdekte Mayasteden bijzonder ver van een rivier waren gebouwd, in moeilijk toegankelijke bergen, of op onvruchtbare grond. Niet logisch, vond de tiener, daar moest een verklaring voor zijn. Hij zocht daarom heil in de theorie dat de Maya’s hun steden misschien wel bouwden aan de hand van sterrenbeelden.

Hij analyseerde daarom 22 sterrenstelsels van de Maya’s. Wanneer hij alle sterren met elkaar verbond op een kaart, dan zag hij dat de contouren overeenkwamen met maar liefst 117 Mayasteden. Iets wat geen enkele wetenschapper voordien al bedacht had, maar toen hij het 23e sterrenstelsel bestudeerde, werd het nog interessanter. Toen hij die sterrenstipjes met elkaar verbond, merkte hij dat er slechts twee steden in het gebied lagen. Met satellietfoto’s van de NASA is hij er vervolgens in geslaagd een derde stad te ontdekken in de zone van het sterrenstelsel. william had werkelijk de hoofdvogel afgeschoten, want het bleek meteen om een van de vijf grootste Mayasteden te gaan.

De stad werd K’ÀAK’ CHI’ genoemd, maar voorlopig is nog niemand de jungle in getrokken om de stad in werkelijkheid te gaan bekijken. William is intussen alvast de vedette van NASA geworden.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S