Mogelijk ook sanctie voor entourage Femke Van den Driessche

Mogelijk ook sanctie voor entourage Femke Van den Driessche

Foto: AFP

Femke Van den Driessche staat na ‘mechanische doping’ zes jaar aan de kant, maar als het van UCI-baas Brian Cookson afhangt, dan volgt ook voor haar entourage nog een sanctie. “Ik kan me niet voorstellen dat die jongedame dit in haar eentje heeft gedaan.”

De disciplinaire commissie van de internationale wielerbond UCI legde eind april alleen Femke Van den Driessche zelf een sanctie op: zes jaar schorsing, diskwalificatie van haar resultaten en een geldboete van 20.000 Zwitserse frank. Maar UCI-baas Brian Cookson gaat ervan uit dat ook eventuele medeplichtigen straks alsnog gestraft worden. “Ik denk niet dat het hier al stopt voor haar entourage”, aldus Cookson. “Laat het mij zo zeggen: ik kan me niet voorstellen dat die jongedame dit in haar eentje heeft gedaan.”

Kristof De Saedeleer, de advocaat van Van den Driessche, valt uit de lucht: “Ik heb totaal geen weet van eventuele sancties voor de entourage. Om wie zou het dan moeten gaan? Haar vader is weliswaar opgeroepen voor de commissie, maar enkel als getuige, niet als beklaagde. Alleen Femke zelf moest zich verantwoorden als beklaagde. Als er straks sancties volgen voor andere personen, dan kan dat enkel via nieuwe disciplinaire procedures.”

Het is na de uitspraak van de disciplinaire commissie in de zaak-Van den Driessche nog altijd wachten op de zogenaamde ‘reasoned decision’, de juridische tekst waarin de commissie motiveert hoe ze bij de strafmaat is gekomen.

Cookson laat verstaan dat precies die tekst aanleiding zou kunnen geven tot nieuwe procedures tegen ‘de entourage’ van de renster. “Als blijkt dat andere mensen betrokken zijn bij de fraude, dan kunnen er ook voor hen gevolgen zijn. Indien nodig verwijzen wij hen dan door naar de Belgische federatie.”

Ook al doping in Ronse?

Sowieso wordt de motivatie van de disciplinaire commissie bijzonder interessant. De schorsing van Van den Driessche ging met terugwerkende kracht in op 11 oktober 2015, de dag van de veldrit in Ronse. Blijkbaar heeft de commissie duidelijke aanwijzingen dat Van den Driessche toen al met een motortje reed.

Corrigeer