Forse stijging en dat ondanks massale campagnes

Kwart miljoen Belgen heeft belastingbrief niet ingediend

Kwart miljoen Belgen heeft belastingbrief niet ingediend

Foto: blg

Vorig jaar ‘vergaten’ 238.636 Belgen hun belastingaangifte in te dienen. Dat is acht procent meer dan een jaar eerder. Opmerkelijk, want de fiscus was gestart met campagnes om net meer mensen hun aangifte te laten invullen. “Misschien moeten we dan maar hogere boetes geven, of nóg meer sensibiliseren”, zegt Francis Adyns van de FOD Financiën.

Het lijkt een maat voor niets te worden, de energie die de fiscus de voorbije jaren besteedde aan campagnes om meer mensen hun belastingaangifte te laten invullen. Voor de personenbelasting was eind vorig jaar nog een klein kwart miljoen van de verschuldigde aangiftes niet ingediend, 3,45 procent van het totale aantal. Een jaar eerder was dat nog maar 3,19 procent.

De stijging is op zijn minst verbazend: de voorbije jaren hebben de belastingdiensten forse inspanningen geleverd om het aantal ingevulde aangiftes te doen toenemen. Zo krijgt al wie dat vergeet, eerst een verwittiging. Die brieven leken de voorbije jaren tot een verbetering te leiden, maar die blijkt nu tijdelijk. Daarnaast zijn er ook strenge boetes.

Corrigeer

MEER NIEUWS