Zelf verlekkerd op caloriebommen

Obesitasdokter: “Altijd gezond eten? Geen mens houdt dat vol”

Obesitasdokter: “Altijd gezond eten? Geen mens houdt dat vol”

Matthias Lannoo (links op de foto). Foto: Dirk Vertommen

Dat hij eigenlijk “geen sikkepit” beter is dan zijn eigen patiënten. Dat hij wellicht méér eet dan de meesten van hen. En dat in het AZ Diest zelfs de grootste caloriebom onder de broodjes naar hem genoemd is. Hij behandelt de zwaarste obesitaspatiënten van het land, maar toch kleurt obesitaschirurg Matthias Lannoo zélf geregeld buiten de lijntjes als het op gezond eten aankomt, zagen de kijkers van Topdokters dinsdagavond. “Altijd gezond eten? Geen mens houdt dat vol.”

Ze staan niet officieel op de kaart in de cafetaria van het AZ in Diest. Maar iedereen die in het ziekenhuis werkt, kent ze, de broodjes die naar obesitaschirurg en ‘topdokter’ Matthias Lannoo (41) zijn genoemd. Er is ­keuze tussen een Broodje Lannoo, een Broodje Lannoo Plus en een Boerenbroodje Lannoo. “Op het Broodje van het Huis liggen een koude gehaktbal en groentjes”, legde de chirurg gisteravond in Topdokters uit. “Maar ik heb dat een beetje omgevormd. Ik heb liever warme gehaktballen.”

Een van ’s lands meest gerenommeerde obesitaschirurgen die zonder schaamte caloriebommen verorbert: het is een plaatje dat niet klopt. Matthias Lannoo beseft dat goed. “Ik moet er geen doekjes om winden”, zegt hij. “Ik ben geen goed voorbeeld voor mijn patiënten. Ik rook ook, zo’n pakje per dag.”

De sigaretten, daaraan is hij ronduit verslaafd, geeft hij grif toe. Maar gezond eten, daar heeft hij gewoon niet altijd de tijd voor. “Mijn vrouw en ik hebben drie kinderen en onregelmatige uren. En soms ben ik 48 uur aan een stuk van wacht. Het is dan verleidelijk om voor comfortfood te kiezen. Het is voor mij even moeilijk als voor eender wie om neen te zeggen tegen al het eten dat de maatschappij aanbiedt. Ik heb alleen veel geluk dat het niet zo blijft plakken als bij mijn patiënten.”

Het mag duidelijk zijn: u zult Matthias Lannoo nooit over gezonde voeding horen preken. “Mijn patiënten zijn op de hoogte van mijn ongezonde uitspattingen”, zegt hij. “Zij hebben een probleem natuurlijk. Maar ik leg hen goed uit dat ik junkfood nooit zal afkeuren bij wie niet aan obesitas lijdt.”

Corrigeer

MEER NIEUWS