1 op 3 jongeren lijdt aan digitale stress

© dba

© nb

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Meer dan dertig procent van de jongeren vindt het moeilijk om de smartphone aan de kant te leggen. Dat blijkt uit het onderzoek Apestaartjaren, dat peilde naar digitale stress bij Vlaamse jongeren. “Mijn generatie bekijkt de wereld te veel door dat schermpje, in plaats van door haar eigen ogen”, zegt Flor Holvoet, die bewust een jaar zonder smartphone leefde.

Bert Heyvaert

Onze jeugd heeft nood aan een stopknop op de smartphone. Dat blijkt uit het grootschalige onderzoek Apestaartjaren, dat jaarlijks 3.300 jongeren uit de middelbare school bevraagt over hun mediagebruik. Voor het eerst peilden de onderzoekers ook naar digitale stress: 31,5 procent van de jongeren vindt het vaak of heel vaak moeilijk om te stoppen met sociale media op de smartphone. Jongeren geven zelf aan dat dit een ­negatieve invloed heeft op hun huiswerk (22 procent) en slaapritme (25 procent).

“Het is typisch dat jongeren zich storten op nieuwe media”, zegt Vicky Franssen, sociaal psychologe aan de Artevelde Hogeschool. “Vroeger was dat de tv of de spelcomputer, nu is dat de smartphone. Maar specifiek aan de smartphone is dat ze hem áltijd bij zich hebben. Ze voelen dat het ding hun leven beheerst. En dat frustreert hen soms zelf.”

Paniek: batterij leeg

Een van de jongeren die op die frustraties botste, was Flor Holvoet (23). Technologiefreak pur sang, ­altijd bezig op zijn schermpje. “Op den duur raakte ik in paniek als mijn batterij leeg was”, zegt hij. “Dus besloot ik om één jaar, heel 2015, de smartphone in de schuif te leggen en te vervangen door een oude Nokia.”

Na een week was Flor “ontwend”, en begon hij de voor­delen te zien. “Vooral op de momenten van verveling. Vroeger greep ik op elk vrij moment naar mijn broekzak. Nu wist ik niet wat doen, en dat voelde verrassend goed. Het maakte mijn geest eens leeg. Of ik begon te denken over het werk en mijn leven. Die dode momenten maakten me veel productiever en creatiever. Dat is waarschijnlijk een natuurlijk proces. Maar het is een proces dat mijn generatie niet meer kent.”

Apestaartjaren is een onderzoek van Mediaraven, LINC en UGent.Lees hier het volledige rapport in PDF (18MB).

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen