Historisch: ondergrondse bierleiding is een feit

Historisch: ondergrondse bierleiding is een feit

De bierleiding loopt ook door de Brugse reien. Dat lokte alvast enkele kijklustigen. Foto: mvn

Brugge -

Ongezien in de bierwereld: de ondergrondse bierleiding tussen brouwerij en bottelarij is een feit. Aan de installaties aan beide uiteinden wordt wel nog gewerkt. “Maar deze zomer stroomt er bier onder Brugge.”

De historische brouwerij De Halve Maan op het Walplein en de bottelarij op industriezone Waggelwater zijn voortaan fysiek met elkaar verbonden door een ondergrondse bierleiding. Sinds februari werden buizen fasegewijs ingegraven of de grond ingeboord, gisteren werd de laatste koppeling gemaakt. Dankzij een leiding van drie kilometer lang kunnen Brugse Zot en Straffe Hendrik weldra ondergronds van het brouwvat in het centrum naar flessen en vaten buiten de stad gepompt kan worden. “We zijn blij dat alles volgens plan is verlopen, want het was een huzarenstuk.”, zegt Xavier Vanneste, CEO van De Halve Maan.

Internationale aandacht

Maar dat de bierleiding er nu ligt, wil nog niet zeggen dat het bier al onder de Brugse straten kan vloeien. “Eerst moet er nog gewerkt worden aan de installaties, zowel in de brouwerij als in de bottelarij”, vertelt Vanneste. “Want het gaat niet alleen over de ondergrondse leiding, maar ook over het kuissysteem, biertanks, pompen, kleppen, hardware, ... Daarna moet er ook nog uitgebreid getest worden. Maar we zitten op schema: het systeem zou deze zomer operationeel moeten zijn. Intussen kunnen we beginnen met de voorbereidingen voor het feest voor de crowdfunders.”

De bierleiding van De Halve Maan blijft het internationale nieuws halen. Vorige week prijkte de Brugse bierleiding nog op de voorpagina van het toonaangevende Wall Street Journal, waardoor het mediacircus weer op gang kwam. “Plots kregen we weer de ene journalist na de andere aan de lijn. Zaterdag komt CNN zelfs langs om te filmen.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees