Zonnepanelen brengen meer op dan spaarboekje

Zonnepanelen brengen meer op dan spaarboekje

Foto: Johan Eyckens

Bart Tommelein (Open VLD) maakt handig gebruik van het mooie weer om zonne­panelen aan te prijzen als oplossing voor de Turteltaks. Maar zijn zonnepanelen ook rendabel voor uw portemonnee? Op lange termijn leveren ze waarschijnlijk meer op dan wanneer u uw geld op een spaarboekje parkeert.

Wilt u zo snel mogelijk verlost zijn van de Turteltaks? Plaats dan zo veel mogelijk zonnepanelen. Dat was de boodschap die minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD) vorige week bracht. Maar is dat echt een goed idee voor uw ­portemonnee? ­Terwijl de fiscale voordelen en de groenestroomcertificaten voor nieuwe installaties zijn afgeschaft, vraagt een investering in zonnepanelen voor een gemiddeld gezin pakweg 5.500 euro.

De terugverdientijd is door het gewijzigde beleid de voorbije ­jaren opnieuw flink opgelopen. Terwijl een modale investering enkele jaren geleden nog op 6 tot 8 jaar was terugverdiend, moet u bij de huidige energieprijzen en zonder subsidies rekenen op een terugverdientijd van pakweg 8 tot 10 jaar. Toch kunnen zonnepanelen over hun volledige levensduur nog altijd een mooie winst opleveren. Die kan in 25 jaar tijd zelfs oplopen tot meer dan 15.000 euro.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees