Oud-dorpsdichter stelt nieuw boek voor: “Mensen willen bedrogen worden”

Oud-dorpsdichter stelt nieuw boek voor: “Mensen willen bedrogen worden”

Hilde Van Cauteren situeerde haar verhaal aan het einde van de negentiende eeuw. Foto: jvdv

Hamme / Moerzeke / Beveren-Waas / Doel -

De Hamse auteur Hilde Van Cauteren, onder andere bekend als Dorpsdichter van Doel (2011-2013), heeft met ‘De Nachtspelers’ een bijzondere roman uit over hoe mensen zich dromen en nachtmerries laten serveren.

“Mensen willen bedrogen worden”, stelt schrijfster Hilde Van Cauteren vast. “Als dat nieuw voor je is, dan zou ik maar snel mijn conclusies trekken. Dan behoor je tot het grote merendeel van de mensen die hun leven lang misleid en gemanipuleerd worden of je zit bij de selecte groep die de anderen bedriegt. Er zijn geen tussenwegen. Zodra ik begreep hoe dat spel in elkaar zit, was mijn keuze snel gemaakt.”

Van waar haalde Van Cauteren haar inspiratie voor het boek? “Het idee ontstond in een winkeltje in Trier, waar men zelfs durfde te beloven dat hun kruiden kanker kunnen genezen”, vertelt de auteur.

“Ik situeer mijn fictieverhaal aan het einde van de negentiende eeuw. Slagersdochter Etta Brason verkoopt behalve vlees ook zelfbereide nachtmerries, en kleermakersknecht Matheo Boutonnière handelt stiekem in mooie dromen. Lakenman Jacob Oswald Feyn, de man achter de wereldtentoonstelling, wordt hun belangrijkste klant en die samenwerking blijft niet zonder gevolgen. Feyn deelt de lakens uit, manipuleert volop en zet de stad naar zijn hand.”

“De Nachtspelers is een verhaal over verbeelding en verleiding, ambitie, manipulatie en bedrog”, besluit Van Cauteren. “Op het einde laat ik de lezer nadenken over de vraag: ‘Wat als er een tweede Feyn komt?’”

‘De Nachtspelers’ van Hilde Van Cauteren is uitgegeven bij Davidsfonds WPG en kost 19,90 euro.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio