COLUMN. De spagaat van Club Brugge

COLUMN. De spagaat van Club Brugge

Foto: Photo News

Elke maandag maakt Sportwereld.be in een eigenzinnige terugblik de balans op van het voorbije voetbalweekend. Onze columnisten Wim Conings en Jef Van Hoofstat vertellen elkaar wat hen is bijgebleven, het staat u volkomen vrij het met hen (on)eens te zijn...

Beste Jef,

“Ik ga die spelersbus helemaal nooit kunnen zien!” Dat dacht ik, toen ik gisterenmiddag tussen duizenden Brugse fans, de geur van solfer en immense blauw-zwarte rookwolken probeerde beelden te schieten voor deze website. Zo waanzinnig was de volksgekte in Brugge. Fantoestanden op Champions League-niveau. Ik werd er spontaan vrolijk van: er is niks zo mooi als mensen die van een absolute bijzaak een absolute hoofdzaak maken.

De cirkel was ook rond. Dag op dag elf jaar na de laatste titel, dag op dag twee jaar na het overlijden van die grote Club-fan Jean-Luc Dehaene, in de minuut van François Sterchele, alweer tegen Anderlecht… Poetic justice. Die combinatie van vreemde toevalligheden deed het gevoel leven dat het altijd zo heeft moeten zijn.

De vraag is hoe lang het zal duren vooraleer Club Brugge nog eens kampioen wordt. Hopelijk voor hen gaan ze niet elk jaar wachten tot de sterren precies goed staan. Wat dat betreft heeft blauw-zwart een voorbeeld te nemen aan de uittredende landskampioen, AA Gent. Dat slaagde erin zijn kern samen te houden en overwinterde in de Champions League. Dit Club Brugge kan dat ook en is zelfs een Europese subtopper waard. Althans, het Club Brugge van de afgelopen weken. Niet het Club Brugge dat begin dit seizoen zo dramatisch speelde tegen Manchester United (0-4) en Napoli (5-0).

Daar schuilt eigenlijk ook het probleem van FCB. Het werd kampioen, net door die trage aanzet in de eerste maanden van het seizoen. Preud’homme roteerde erop los, de focus van het seizoen lag wel heel nadrukkelijk op Play-off 1. Dan moest er gepiekt worden. Door die aanpak begon Club veel frisser, en zo goed als blessurevrij aan de eindsprint. Maar als Club Brugge het ook goed wil doen in de Champions League – en daar krijgt het voor een zege toch ook heel wat euro’s op zijn rekening – zal het veel eerder ook al eens moeten pieken. AA Gent deed dat dit seizoen, en voelde daar na Nieuwjaar de weerslag van. Voor die spagaat moeten ze in Brugge een oplossing zien te vinden. Club heeft alvast een ruimere kern dan de Buffalo’s, maar kan het die samenhouden? En blijft Michel Preud’homme trainer?

Laten we voor het Belgische voetbal hopen dat we volgend seizoen geen afgeroomd Club Brugge Light te zien krijgen op het kampioenenbal, al vrees ik dat MPH zijn beslissing al genomen heeft. Maar deze Brugse kern – Meunier (24), Engels (21), Denswil (23), De Bock (23), Vanaken (23), Izquierdo (23), Diaby (24) – zit nog niet aan zijn plafond en kan nu laten zien wat het kan op het hoogste podium. Een ondernemer als Bart Verhaeghe zal toch ook wel weten dat je niet moet verkopen als de prijzen stijgen?

Groeten,

Wim

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.