Jarenlang kampte ze met overgewicht, maar er was veel meer aan de hand

Jarenlang kampte ze met overgewicht, maar er was veel meer aan de hand

Voldoende sporten en een aangepast dieet volgen. Deborah E. Savage deed alles om gewicht te verliezen. Maar van de dokters kreeg ze telkens hetzelfde te horen: je moet dringend afvallen. Niets leek echter te helpen, tot één dokter na vijftien jaar eindelijk ontdekte wat er écht aan de hand was met Deborah.

“Ik at even veel als mijn zus. Ik werd dikker. Zij niet”, zegt Deborah Savage (30) uit Montgomery County, in de Amerikaanse staat Maryland.

De onverbiddelijke gewichtstoename van Deborah begon op de middelbare school. Elk jaar kwam ze zeker vijf kilogram bij. Maar dat was niet haar enige probleem. Ze worstelde ook jarenlang met pijnlijke acne en gezichtsbeharing. “Dingen waardoor ik me ongelooflijk lelijk voelde”, zegt ze.

Doktersbezoeken

Deborah ging geregeld naar de dokter voor haar overgewicht. Telkens kreeg ze te horen dat ze dringend moest afvallen. Ze volgde daarom meerdere aangepaste diëten en ging regelmatig sporten. Niks leek echter te helpen.

Bovendien kreeg ze te maken met een zeer onregelmatige menstruatiecyclus. Soms had ze drie maanden haar regels niet, soms duurden ze twee weken lang.

De dokters maakten zich er weinig zorgen over. Deborah kreeg de pil voorgeschreven om haar cyclus onder controle te houden en haar acne te verminderen. Dat hielp, tot ze vorig jaar stopte met de pil om zwanger te worden.

Diagnose

Maar zwanger worden lukte niet. Daarom ging ze op raadpleging bij een nieuwe gynaecoloog. Hij zei dat de problemen van Savage misschien wel eenzelfde oorzaak konden hebben. Om zeker te zijn, vroeg hij het advies van een tweede gynaecoloog.

Na meerdere onderzoeken kwam de diagnose: Polycysteus-ovariumsyndroom (PCOS) of het syndroom van Stein-Leventhal. PCOS is een hormonale afwijking die vaak begint in de puberteit en zo’n tien procent van alle vrouwen treft. De oorzaak van de afwijking is onbekend, maar erfelijkheid lijkt een belangrijke factor te spelen.

Bij vrouwen met PCOS groeien de eicellen niet of onregelmatig waardoor er geen of onregelmatig een eisprong optreedt. Ze hebben vergrote eierstokken met cysten die overtollige androgenen (mannelijke geslachtshormonen, red.) produceren die de ovulatie in de war sturen. Andere symptomen van PCOS zijn acne en overtollige gezichts- en lichaamsbeharing. Omdat het syndroom ook de regulatie van insuline beïnvloedt, kampen veel vrouwen met PCOS met overgewicht of obesitas.

“Frustrerend”

Voor Deborah betekende de diagnose eindelijk duidelijkheid. De afwijking is niet te genezen, maar valt wel onder controle te houden. Om haar kans op zwangerschap te vergroten, moet ze wel gewicht verliezen, maar daarbij krijgt ze eindelijk de juiste hulp van een dokter.

“Het is frustrerend dat zo veel dokters dit over het hoofd gezien hebben”, zegt ze. “Als ik dit eerder geweten had, had ik jaren geleden al de juiste dingen kunnen doen om in te grijpen.”

Corrigeer

RECENT NIEUWS

Het beste van Enkel voor abonnees