Waterpoloclub blijft jonge meisjes aantrekken

Waterpoloclub blijft jonge meisjes aantrekken

De Waregemse waterpoloclub telt momenteel zes vrouwelijke leden. Foto: Astrid Callens

Waregem -

De Waregemse Waterpoloclub verzet zich tegen het nieuwe reglement dat meisjes vanaf 15 jaar verbiedt om nog langer samen te spelen met jongens. De club zal zelfs flyers uitdelen aan schoolpoorten om meisjes aan te trekken.

Het reglement dat waterpolospelende meisjes vanaf september 2017 verbiedt om nog langer met mannen samen te spelen, treft ook de Waregemse waterpoloclub. De nieuwe regels zeggen dat meisjes vanaf 15 jaar niet meer met mannen mogen samenspelen. Een richtlijn die wordt overgenomen uit het buitenland, maar die enorme gevolgen heeft voor de Belgische poloclubs én ook voor die van Waregem.

“De clubs in het buitenland zijn groter. Ze hebben meer spelers en kunnen daardoor jongens en meisjes in aparte competities laten spelen. Hier kan dat niet want om een team te vormen, heb je dertien spelers nodig. Omdat er weinig leden zijn, moeten meisjes en jongens in een competitie spelen”, zegt Marleen Caes van de Waregemse poloclub.

De Waregemse waterpoloclub telt op dit moment zes vrouwelijke speelsters, op een totaal van 75 leden. De strijdbijl begraven en de vrouwelijke speelsters doen vertrekken, is voor de Waregemse club geen optie. Integendeel, ze proberen net om nog meer vrouwelijke leden aan te trekken. “De komende weken zullen we flyers uitdelen aan schoolpoorten. Daarbij richten we ons specifiek op meisjes”, zegt Caes. “We zullen ook mee actie voeren met andere clubs. We doen er alles om aan het reglement nog te laten wijzigen, we geven ons niet zomaar gewonnen.”

Volksverhuizing naar Gent?

De Belgische Zwembond wil met de nieuwe regelgeving voorkomen dat er seksuele problemen ontstaan. De bond zegt dat de fysiologische verschillen tussen jongens en meisjes vanaf de leeftijd van 17 te groot zijn om nog samen te kunnen spelen. “Nonsens”, vindt ook Sarah Beulque (25) uit Waregem, bestuurslid bij de Waregemse Waterpoloclub en zelf fervent speelster.

“Als ik niet meer mag spelen met de mannelijke ploeg, betekent dit het einde van mijn carrière. Zonde, want ik speel al waterpolo sinds mijn twaalfde.” In al die jaren ondervond Beulque nooit problemen. “Ik heb nooit last gehad, ook niet op seksueel gebied.” Als de maatregelen toch worden doorgedreven, vreest Beulque voor een volksverhuizing naar Gent. “Daar hebben ze wel een volwaardige vrouwenploeg. Alle vrouwelijke volwassen spelers uit de tien West-Vlaamse ploegen zullen daar willen gaan spelen. Maar ook dat is geen oplossing, want die ploeg zit al vol. We hopen dat het nieuwe reglement nog wordt ingetrokken.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio