tennisnationale interclub - Brecht Van Buggenhout leert bij Stade Leuven veel van ervaren teamleden

“Versnelde opleiding in de praktijk”

© Vel

Als zestienjarige in een eerste interclubteam spelen van een traditieclub als K. Stade Leuven T.C. is een droom voor velen. Brecht Van Buggenhout maakt hem sinds eind vorig seizoen waar.

JOHN ROLAND MARIS

“Ik heb het geluk dat Stade net nu aan de geleidelijke verjonging van z'n team werkt en dat het dat wil doen met in de eigen club opgeleide jongeren”, beseft Brecht Van Buggenhout. “Daardoor krijg ik een versnelde opleiding in de praktijk van zeer ervaren en klasrijke spelers. Ik leer op zo'n wedstrijddag enorm veel bij, technisch en tactisch, maar vooral mentaal.”

De teamleden waarvan veel opsteekt, vormen bovendien niet zomaar een ploeg. Ze hebben hun sporen op hoog niveau verdiend en ze spelen al lang samen in tweede en af en toe ook in eerste nationale. Martin Vosswinkel, André Van Den Bijl, Arco Zoutendijk, Gert Vanderlinden, Alexandru Magerusan en co zijn tennissers met naam. De teamleden van Stade zijn trouwens altijd sterk en clubgetrouw geweest. Ze groeien samen door tot bij de juniorveteranen.

“Ik hoop dat ikzelf en enkele andere jonge collega's in hun voetsporen kunnen treden. Dan zijn we hier nog een tijdje aan de slag”, vertelt een lachende Brecht Van Buggenhout.

Volgens teamlid, clubsecretaris en tennisleraar aan de topsportschool Gert Vanderlinden, is die kans reëel.

“Het is onze bedoeling om eigen jongeren mondjesmaat te laten aansluiten bij de eerste ploeg. Naast Brecht deden bijvoorbeeld Vincent Van Goolen en Shaun Cockaerts ook al mee met het fanionteam”, licht Vanderlinden toe.

Brecht Van Buggenhout beseft dat dit een unieke kans is om te groeien als tennisser.

“Super voor mij en mijn jonge collega's, maar mikken op de eindronde zat er misschien net door deze politiek van de club niet in. Wij spelen voor het behoud in tweede nationale”, zegt de vijfdejaarsleerling wiskunde-wetenschappen aan het Salco in Haasrode.

“Maar ook dat zal niet gemakkelijk worden. We moeten zondag thuis winnen van Luik, het sterkste team van onze poule. Ze staan trouwens aan de leiding met het maximum van de punten. Maar we geven ons niet snel gewonnen. In een ploegenwedstrijd als de interclub is alles mogelijk. De extra dimensie die erbij komt en de tactische keuze qua volgorde en samenstelling van de dubbelteams, kunnen het verloop van de competitiedag bepalen.”

Over zijn persoonlijke tennisplannen op korte en langere termijn zegt Brecht Van Buggenhout: “Ik zou graag doorstoten naar 15/1 en nadien zien of er een gooi naar het A-statuut inzit. Maar voorlopig is het bijleren geblazen in de interclub, in de tornooien uit Het Nieuwsblad Criterium en in de winter op het oefenveld met trainer Alex.”

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio