"Sterke aanwijzingen van explosie aan boord neergestort vliegtuig"

Er heerst onduidelijkheid over het passagiersvliegtuig van EgyptAir - op weg van Parijs naar Caïro - dat donderdagochtend neergestort is in de Middellandse Zee. De vicedirecteur van Egyptair ontkent donderdagavond dat de gevonden wrakstukken van vlucht MS804 zouden zijn. Er waren 66 mensen aan boord van het vliegtuig, onder wie 10 bemanningsleden en ook één Belgische man, bevestigt Buitenlandse Zaken. Volgens een Egyptische minister is de kans dat het om een terreurdaad gaat, groter dan de kans dat het om een technisch defect gaat. Volgens deskundigen bij de Amerikaanse inlichtingendiensten zijn er dan weer sterke aanwijzingen dat er een explosie heeft plaatsgevonden aan boord van het gecrashte toestel.

Belg aan boord

Vlucht MS804 vertrok woensdagavond om 23.09 uur vanop de luchthaven Charles De Gaulle in de Franse hoofdstad Parijs. De Airbus A320 had 66 mensen aan boord. "Het gaat om 10 bemanningsleden (onder wie drie veiligheidsmensen, nvdr.), 53 volwassen passagiers en 3 kinderen (onder wie twee baby's, nvdr.)", meldt Ahmed Adel, vicevoorzitter van EgyptAir. Normaal gezien moest het toestel donderdagochtend om 3.15 uur (plaatselijke tijd) landen in de Egyptische hoofdstad.

Er was één Belg aan boord, bevestigt minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR). "Het gaat om een man. We hebben contact kunnen opnemen met zijn echtgenote." Het gaat om de Oost-Vlaming Geert Supré, vader van drie kinderen, die voor zijn werk onderweg was naar de Egyptische hoofdstad Cairo. De financiële regio-directeur van de logistieke groep Vanguard Logistics Services had er een reeks zakelijke afspraken gepland.

EgyptAir plaatste eerder op Twitter al een lijst met nationaliteiten van alle passagiers. Naast de ene Belg gaat het om 30 Egyptenaren, 15 Fransen, 2 Irakezen en telkens één iemand uit Groot-Brittannië, Soedan, Portugal, Algerije, Tsjaad, Koeweit, Saudi-Arabië en Canada. 

Vliegtuigwrak wel of niet gevonden?

Donderdagmiddag iets voor 15 uur maakten de Griekse autoriteiten melding van een mogelijke doorbraak in de zoekactie naar het vermiste vliegtuig. Een Griekse fregat, die samen met Turkse, Griekse en Franse vliegtuigen in de buurt van het Griekse eiland Karpathos naar de Airbus zocht, heeft drijvende objecten gespot. Het gaat om twee grote plastic voorwerpen met witte en rode kleuren. Het fregat deed de ontdekking 80 kilometer ten zuiden van Karpathos, aldus de autoriteiten. 

 

Tijdens zo'n operatie "is er een eerste zoekfase aan de oppervlakte, naar vliegtuig of passagiers, en een tweede fase naar brokstukken onder water en zwarte dozen, waarvoor we gespecialiseerde middelen gebruiken".

In de vooravond meldde Ahmed Adel, vicevoorzitter van de Egyptische luchtvaartmaatschappij, dat onderzoekers het vliegtuigwrak gevonden hadden. Maar later op de avond ontkende hij dat bericht opnieuw.

Ook de voorzitter van de Griekse Commissie voor de Veiligheid in de Luchtvaart verklaarde dat de teruggevonden brokstukken in een zone nabij het punt waar het toestel van EgyptAir zou zijn neergestort "niet van een vliegtuig" zijn.

"Tot nu toe duidt de analyse van gevonden brokstukken erop dat zij niet toebehoren tot een vliegtuig, mijn Egyptische collega heeft mij tijdens ons laatste contact, omstreeks 19.45 uur (Belgische tijd), ook bevestigd dat niet is gebleken dat die brokstukken niet van de vlucht van EgyptAir komen", zei Athanassios Binos.

"Op basis van de beschikbare geografische gegevens, hebben wij het over dezelfde brokstukken, tot nu toe zijn wij niet op de hoogte van de vondst van andere brokstukken", vertelde Binis. Tegelijk beklemtoonde de man dat er van het ene op het andere moment andere informatie kan binnenkomen.

"Wat is gevonden, is een stuk hout en weefsels die niet van een vliegtuig kunnen zijn", benadrukte de functionaris.

Terreurdaad?

De Airbus zou volgens de luchtvaartmaatschappij van de radar verdwenen zijn toen hij zo'n zestien kilometer het Egyptische luchtruim binnengevlogen was. Op dat moment vloog het vliegtuig nog 11.000 meter boven de grond.  De Franse president François Hollande heeft donderdagmiddag tijdens een persconferentie bevestigd dat het vliegtuig van EgyptAir is neergestort. "Geen enkele hypothese wordt uitgesloten en geen enkele hypothese wordt geprivilegieerd", liet hij nog optekenen. De precieze aanleiding van het incident is nog niet duidelijk, maar volgens een Egyptische minister is het waarschijnlijk dat het een terreuraanslag betreft. "Zoals het er nu naar uitziet is de kans dat het om een terreurdaad gaat veel groter dan dat er een technisch defect plaatsvond, maar onderzoek moet dat uitwijzen", klonk het.

De chef van de Russische binnenlandse geheime dienst FSB is dan weer bijna zeker dat het om een aanslag gaat. "Wij roepen iedereen, inclusief de partners in Europa, op om iedereen die voor deze terreurdaad verantwoordelijk is, op te sporen", aldus Alexander Bortnikov. Bortnikov was eind 2015 nauw betrokken bij het onderzoek naar de crash van een Airbus A321 van het Russische Metrojet, die het doelwit was van een bomaanslag boven de Sinaï in Egypte. De aanlag kostte het leven aan alle 224 mensen aan boord en werd opgeëist door terreurgroep Islamitische Staat (ISIS). 

"Explosie"

Volgens deskundigen bij de Amerikaanse inlichtingendiensten zijn er sterke aanwijzingen dat er een explosie heeft plaatsgevonden aan boord van het gecrashte toestel van EgyptAir. Infrarode en multispectrale beelden zouden dat aantonen, meldt het Amerikaanse NBC.

Piloten meldden geen problemen

Tijdens het laatste geprek met de Griekse verkeersleiders had de piloot nog aangegeven dat er "geen enkel probleem" was met het vliegtuig. "De luchtverkeersleiders hebben in contact gestaan met de piloot toen het vliegtuig zich boven het eiland Kea bevond. Hij heeft geen enkel probleem gesignaleerd", zei Constantin Litzerakos van de Griekse luchtverkeersleiding YPA. "De piloot was goedgezind en bedankte ons in het Grieks."

Op dat moment daalde het toestel van 37.000 naar 15.000 voet (ruim 6.700 meter), met een bocht van 90 graden naar links vooraleer van de radars te verdwijnen. Dat heeft de Griekse minister van Defensie Panos Kammenos gezegd.

Vliegtuig deze week op Zaventem

De gecrashte Airbus A320 was afgelopen dinsdag nog op de luchthaven van Zaventem, dat meldt de VRT op basis van een eerste analyse van de vluchtdata. Het toestel vloog op zaterdag 14 en dinsdag 17 mei nog tussen Brussel en Caïro.

Verwarring over noodsignaal

De zoek- en reddingsdiensten van het Egyptische leger hebben een mechanisch noodsignaal ontvangen uit de omgeving van het vermiste vliegtuig van EgyptAir om 4.26 uur lokale tijd, bijna twee uur nadat het was verdwenen op de radar. Dat maakte EgyptAir bekend op Twitter, maar wordt ontkend door het leger. Het is evenmin duidelijk of dat signaal wel van het vliegtuig zelf kwam.

 

De families van de slachtoffers kwamen samen in de luchthaven van Caïro en Parijs.

"Niets ongewoons aan de vlucht"

Volgens EgyptAir heeft de piloot 6.275 vlieguren op de teller, waarvan 2.101 op een Airbus A320. De copiloot heeft 2.766 vlieguren. Het toestel was gebouwd in 2003. 

Geoffrey Thomas, hoofdredacteur van AirlineRatings.com, meldt dat de Airbus niet over conflictzones vloog. "Er was eigenlijk niets ongewoons aan deze vlucht", aldus Thomas. "Dat het toestel verdwenen is, is dus des te zorgwekkender. Het lijkt op het eerste gezicht niet om een mechanisch probleem te gaan, al is het nog te vroeg voor speculatie."

Vier mogelijke hypotheses, terreuraanslag meest waarschijnlijk

Volgens de Britse luchtvaartexpert Paul Charles moeten we rekening houden met vier mogelijke hypotheses. Als eerste schuift hij een aanslag naar voren. Ook in Egypte klinkt de roep steeds luider dat het om een terreuraanslag ging. 

   
           
   
       

 Het toestel verdween van de radar boven de Middellandse Zee. Foto: Reuters      

   
Corrigeer

NIEUWS