Nieuwe klap voor Egyptische luchtvaart

Russische militairen bij het wrak van het passagiersvliegtuig dat op 31 oktober 2015 neerstortte in de Sinaïwoestijn. Foto: reuters

De verdwijning van vlucht MS804 van Egyptair is een nieuwe klap voor het al zwaar gehavende imago van de Egyptische luchtvaart. In maart werd nog een vlucht van Egyptair gekaapt en in oktober vorig jaar crashte een Airbus in de Sinaï-woestijn. Incidenten die vragen doen rijzen over de veiligheid in Egypte.

Op 29 maart werd vlucht MS181 van Egyptair na het opstijgen in Alexandrië gekaapt. De kaper had een bommengordel om en zou het vliegtuig doen ontploffen, tenzij het naar Cyprus in plaats van naar Caïro zou vliegen. Ruim zes uur lang werd gevreesd dat het om een zelfmoordterrorist ging.

Uiteindelijk bleek het allemaal zo’n vaart niet te lopen. De bommengordel was namaak. Noch op de man, noch in het vliegtuig werd enig spoor van explosieven gevonden.

Omstreeks de middag gaf de kaper zich over. Dat het niet om een terrorist ging, werd eerder al vermoed: de man wilde absoluut zijn ex-vrouw spreken, die in Cyprus woonde, werd gemeld.

‘Onstabiele man’

De zeskoppige bemanning en de 55 passagiers van het toestel – onder wie twee Belgen, een moeder en zoon die ook de Egyptische nationaliteit hadden – konden het toestel ongedeerd verlaten. De dader, een ‘psychologisch onstabiele’ man, dixit het Cypriotische ministerie van Buitenlandse Zaken, was afkomstig uit Caïro, handelde alleen, en werd gearresteerd op de luchthaven toen hij zich overgaf.

Bom op Russisch vliegtuig

De ‘kaping’ deed opnieuw vragen doen rijzen over de veiligheid op Egyptische luchthavens, want vijf maanden eerder, op 31 oktober 2015, stortte een Russisch passagiersvliegtuig neer boven de Sinaïwoestijn, nadat het was opgestegen in Sharm el-Sheikh. Daarbij kwamen alle 224 inzittenden om het leven.

Rusland en enkele westerse landen zijn van oordeel dat de Airbus A321, met 224 mensen aan boord, waarschijnlijk is neergestort nadat een bom was ontploft. Kort daarna zei de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) in een officiële verklaring dat ze een bom aan boord van het toestel had gesmokkeld. Volgens Britse experts liet de veiligheidscontrole in de luchthaven van Sharm-el-Sheikh te wensen over. Vermoed werd dat het een ‘inside job’ was, dat de bom geplaatst werd door een werknemer op de luchthaven of een vliegtuigtechnicus.

Corrigeer

MEER NIEUWS