Overleden zoontje op aangrijpende foto’s met pasgeboren broertje

Overleden zoontje op aangrijpende foto’s met pasgeboren broertje

Foto: Facebook

Op 22 april verloren Mark en Susannah van Asch hun vijfjarige zoontje Arend Lucas. Slechts drie dagen later beviel Susannah van Olaf David, hun derde zoontje. In de week dat Arend thuis lag opgebaard, kwam een fotograaf van Make a Memory langs om foto’s van het hele gezin samen te maken.

“Make a Memory biedt ouders van ernstig zieke en overleden kinderen de mogelijkheid om kosteloos herinneringsfoto’s te laten maken. We zijn Make a Memory hier erg dankbaar voor”, schrijft vader Mark van Asch in een post op Facebook. Hij is de stichting zelfs zo dankbaar dat hij komend najaar samen met de peetvader van Arend de Mont Ventoux gaat beklimmen om zo geld op te halen voor de stichting.

“Foto’s heel belangrijk voor Olaf en Emile”

“De foto’s die zij voor ons hebben gemaakt van de korte tijd waarin we als compleet gezin met onze drie zoons bij elkaar waren, zijn ontzettend bijzonder en waardevol. Zeker ook voor Olaf en Emile (2). Het is ongelooflijk belangrijk dat zij straks tastbaar bewijs hebben van wat we als gezin hebben meegemaakt”, aldus de vader.

Het ging al een paar weken wisselvallig met Arend. De ene dag ging hij naar school, de andere dag bleef hij thuis omdat hij “toch niet helemaal fit was”. De ouders dachten dat hij een voorjaarsvermoeidheid had, in combinatie met een oorontsteking. Ze waren al met hem naar het ziekenhuis geweest en hij had een penicillinekuur gekregen. De laatste tijd leek hij aan de beterhand.

Arend bleef maar naar zijn buik wijzen

Tot die 22ste april. Arend lag op de bank te slapen, terwijl moeder Susannah een goede vriendin op bezoek had. Plots trok hij helemaal krom naar achteren, zijn ogen draaiden weg en hij werd spierwit. Susannah begon meteen met reanimatie, terwijl haar vriendin de ambulance belde. Het mocht niet baten. Arend stierf aan een hartstilstand.

Volgens de arts was de oorzaak een combinatie van een longontsteking en een hartprobleem. Die hartkwaal had Arend waarschijnlijk al langer, maar was nooit een probleem tot die longontsteking kwam opsteken. Volgens de vader heeft Arend de laatste anderhalve week behoorlijk pijn gehad. Maar wat er mis was, konden ze niet weten. Arend bleef maar naar zijn buik wijzen. “Dat is wat kinderen doen als ze pijn in hun lijf hebben. Ook als die pijn eigenlijk hoger zit. Dus in het ziekenhuis konden ze niets vinden, met zijn buik was alles prima”, vertelde de vader.

Overleden zoontje op aangrijpende foto’s met pasgeboren broertje
Foto: Facebook

Een laatste groet

Volgens de vader moet Arend op een of andere manier toch voorvoeld hebben hoe ziek hij was. “Achteraf zijn er in de week voor zijn overlijden een paar dingen gebeurd waarvan ik denk: het lijkt wel of hij het wist. Zo bracht ik hem op een avond naar bed en toen ik zijn kamer uitliep, zei hij ‘dag papa’. Heel duidelijk en heel bewust. Alsof het een laatste groet was. Zoiets zei hij nooit...”

Drie dagen later: een nieuw zoontje

De dag dat Arend overleed, was Susannah 39 weken zwanger. Ze kon dus elk moment bevallen. Mark en Susannah besloten zelfs voor de zekerheid een tas met bevallingsspullen mee te nemen naar het ziekenhuis waar Arend naartoe werd gebracht.

Susannah beviel uiteindelijk drie dagen later van Olaf David. Olaf kwam thuis, op zolder, ter wereld, terwijl Arend een verdieping lager in zijn bedje lag opgebaard. “Het klinkt misschien vreemd, maar het was een droombevalling. Geen complicaties, geen heisa, alleen maar wij. We konden er ook echt enorm van genieten, zodra de bevalling begon, waren we even alleen nog maar daar mee bezig. Maar vijf minuten nadat Olaf er was, ben ik toch even aan Arend zijn bedje gaan zitten om hem te vertellen dat zijn broertje was geboren. Dat alles goed was gegaan en dat we blij waren.”

Overleden zoontje op aangrijpende foto’s met pasgeboren broertje
Foto: Facebook

Samen door de zware periode

“Drie dagen lang waren we thuis met onze drie zoons. Een heel dubbele tijd: je hebt intens verdriet, maar ook vreugde om een nieuwe baby. Ik heb toen ook zelf het kistje voor Arend gemaakt. Dat was het laatste wat ik voor hem kon doen en het heeft mij enorm geholpen”, getuigde de vader.

Susannah en Mark willen samen door deze moeilijke periode. “Al toen we aan Arends ziekenhuisbed stonden, zeiden we tegen elkaar: we gaan ons hierdoor niet uit elkaar laten drijven, een boosdoener zoeken of in zak en as zitten. Dat heeft geen zin, we moeten door.”

Ze proberen zich ook sterk te houden voor hun tweejarig zoontje Emile. “Soms vragen we ons af wat Emile van alles meekrijgt. Ik denk dat hoe het met hem gaat heel erg afhangt van wat hij aan ons merkt. Emile is onze spiegel: als wij het niet meer trekken, merken we dat vast aan hem.”

Het Arend Lucas Fonds

Susannah wil op termijn het Arend Lucas Fonds oprichten voor ouders met een overleden kind die zelf de begrafenis niet kunnen betalen. ”Toen mensen vroegen waar ze mee konden helpen, zei Susannah op Facebook: stort maar wat, daar help je ons écht mee. En dat deden ze. Zoveel, dat we er een waardige begrafenis van konden maken. Hij hield heel erg van auto’s, dus haalden we er oldtimers bij. Arend kunnen begraven op de manier die wij wilden, heeft ons zo goed gedaan. Dat willen we ook voor andere ouders kunnen betekenen, zodat ze niet met een financieel probleem blijven zitten”, besluit de vader.

Overleden zoontje op aangrijpende foto’s met pasgeboren broertje
Foto: Facebook
Overleden zoontje op aangrijpende foto’s met pasgeboren broertje
Foto: Facebook
Overleden zoontje op aangrijpende foto’s met pasgeboren broertje
Foto: Facebook
Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees