Mama

Vrouw bevalt via ‘natuurlijke keizersnede’: “Het beste wat me kon overkomen”

De Britse Sarah Saunders beviel eind februari 2015 van haar zoontje via een ‘natuurlijke keizersnede’, een techniek waarbij de baby zelfstandig zijn weg naar buiten zoekt. Saunders plaatste de video op YouTube om vrouwen aan te moedigen om voor deze techniek te kiezen. Intussen gingen de beelden de wereld rond.

De bevalling van Saunders verliep net iets anders dan de klassieke keizersnede. “Bij een ‘natuurlijke keizersnede’ moet de chirurg enkel het hoofdje en de schouders van de baby vrijmaken”, zegt de Britse uit Devon. “ Daarna liet het medisch team het kindje los zodat mijn zoontje zelf naar buiten kon wriemelen. De chirurg ondersteunde hierbij enkel het hoofdje.”

Na de bevalling begonnen zowel de baby als Saunders te huilen. “Dit was een fantastische ervaring. Het medisch team heeft me heel goed geholpen. Ik zal dit voor altijd koesteren. De ‘natuurlijke keizersnede’ is het beste wat me kon overkomen.”

Ook de Royal College of Midwives, de Britse koninklijke vereniging van vroedvrouwen, is voorstander van een ‘natuurlijke keizersnede’. “Voor vrouwen die niet vaginaal kunnen bevallen, is het een mooi alternatief zonder dat ze moeten inboeten op veiligheid”, staat op de website te lezen.

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees