Trouwzaal Saveryspand komt vrij door nieuw stadhuis

Kunstenaars krijgen expositieruimte in historisch pand op Markt

Kunstenaars krijgen expositieruimte in historisch pand op Markt

Schepen Rutger De Reu bij het Saveryspand op de Markt. Foto: mco

Deinze -

Kunstenaars kunnen binnenkort hun werken aan het grote publiek tonen in een historisch pand op de Markt in Deinze. De trouwzaal van het Saveryspand komt namelijk vrij door de opening van het nieuwe administratieve centrum Leiespiegel.

Door de verhuis naar het nieuwe administratieve centrum Leiespiegel komen in Deinze een behoorlijk aantal zalen vrij, zowel in het oude stadhuis als in andere gebouwen die de stad gebruikte. Voor die zalen zoekt het stadsbestuur dan ook naar gepaste invullingen. In de oude trouwzaal in het Saveryspand op de Markt zullen lokale kunstenaars en verzamelaars binnenkort hun werken kunnen tentoonstellen.

Schepen van Cultuur Rutger De Reu (CD&V) is een tevreden man. “De recente Biënnale voor lokale kunstenaars bewees eens te meer dat er heel wat artistiek talent is in onze stad”, klinkt het enthousiast bij de schepen.

“Om van Deinze echt een stad te maken waar cultuur voor iedereen toegankelijk is, willen we onze lokale kunstenaars voortaan de mogelijkheid bieden om het hele jaar door hun werk te tonen. Wie wil exposeren kan de oude trouwzaal in het Saveryspand huren voor vijftig euro per halve week. Ook lezingen, boekvoorstellingen of andere culturele activiteiten zijn vanaf september mogelijk.”

“De resterende ruimtes op de benedenverdieping van het Saveryspand zullen worden gebruikt door de Kring voor Geschiedenis, Kunst en Erfgoed”, zegt de schepen.

Nieuw baken

“Op die manier krijgt dit gebouw een compleet nieuwe functie en wordt het historische pand op deze centrale locatie een nieuw baken van cultuur in onze stad.” Ook voor andere verenigingen werden bijkomende ruimtes gezocht in zalen die niet meer worden gebruikt door de verhuis. “Tot de plannen voor de nieuwe bibliotheek worden gerealiseerd, zullen verenigingen en scholen de ruimtes in het oudste gedeelte van het stadhuis kunnen huren voor activiteiten. Zo zal de oude schepenzaal, de raadzaal en het voormalig kantoor van de burgemeester via het voordelige jaartarief voor verenigingen worden opengesteld”, zegt De Reu. Eenmalig gebruikmaken van de kleine vergaderzalen kan al vanaf tien euro per dag. Info en tarieven via www.deinze.be

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio