-

Refs nemen eigen baas onder vuur

Het rommelt bij de scheidsrechters van eerste klasse. Scheidsrechtersbaas Paul Allaerts wordt door de refs een gebrek aan communicatie en overleg met zijn scheidsrechters verweten. Op donderdag 26 mei vindt een wellicht ultiem overleg plaats.

Het was een delegatie met onder meer onze toprefs Bart Vertenten, Sebastien Delferière en Serge Gumienny die bij scheidsrechtersbaas Paul Allaerts zijn beklag ging maken. Onder meer het gegeven dat alle refs die in het betaald voetbal fluiten weer wekelijks op één plaats in Tubeke moeten trainen, was een doorn in het oog. Onder Allaerts’ voorganger Frank De Bleeckere werd die centrale training afgeschaft zodat de scheidsrechters na een dagtaak niet meer lange tijd in de auto moesten zitten.

Refs nemen eigen baas onder vuur
Paul Allaerts Foto: BELGAIMAGE

“Dat is allemaal zogezegd in het kader van een verdere professionalisering maar als we dan naar een plan vragen voor een professionalisering, dan blijkt dat niet eens te bestaan”, zegt Serge Gumienny (44), al ruim 15 jaar ref in eerste klasse. “We moeten nu in de namiddag komen trainen, terwijl de meesten onder ons dan werken. Er worden voor àlle refs ook zwaardere fysieke FIFA-tests geïntroduceerd. In een topland als Engeland heeft men die tests beperkt tot alleen de internationale refs. Allaerts wil dit in ons land per sé voor alle scheidsrechters vanaf deze zomer. Wees maar zeker dat er weer veel refs zullen afhaken. 80 procent van de scheidsrechters stapt niet mee in dat verhaal. Dat lieten ze mij weten.”

Er is nog meer wrevel bij de refs. Zo moet de scheidsrechter tegenwoordig alle wedstrijden technisch voorbereiden en drie uur voor de match al aanwezig zijn. De planning wordt ook later bekendgemaakt waardoor de refs, nog steeds geen profs, in de problemen komen met hun werkgever.

“Dit allemaal zonder financiële compensatie”, aldus Gumienny. “Allaerts wil professionaliseren maar heeft geen plan.”

“Ik wil eerst de Play-offs goed afwerken en zal de discussie niet via de media voeren”, reageert Allaerts. “Maar ik ben er niet zeker van dat iedereen er zo over denkt als Gumienny.”

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.