COMMENTAAR. Ludo Vandewalle: “De spelers hebben Hasi in de steek gelaten. Nu weer Okaka”

COMMENTAAR. Ludo Vandewalle: “De spelers hebben Hasi in de steek gelaten. Nu weer Okaka”

Foto: Photo News

Je zal maar trainer van ­Anderlecht zijn. Gebrand op een revanche na het drama in Brugge. Al die criticasters lik op stuk geven met een zekere tweede plaats. En dan verlies je na 9 minuten je sterspeler na een domme rode kaart.

Jawel, Anderlecht bleef ook met tien 75 minuten lang de evenknie van Racing Genk. Terwijl Club Brugge de paars-witten zondag geen ruimte gaf, werd het de Anderlecht-spelers deze keer niet zo moeilijk gemaakt. Ze konden mooie ­aanvallen uittekenen, hun technisch vermogen etaleren. Zelfs met een halve invallersploeg. Uiteindelijk brak die man minder de paars-witten op. Met dank aan Okaka, dromend van een plaatsje in de Italiaanse selectie voor het EK. Kan dit, bondscoach Antonio Conte?

Stefano Okaka stond na afloop met de armen te zwaaien alsof scheidsrechter Sebastien Delferière de blanke broer is van Stevie Wonder, maar dat benadrukte alleen maar zijn gebrek aan zelfkritiek. Okaka kost Anderlecht zijn zekere tweede plaats. Zondag ontvangt Anderlecht Zulte Waregem, dat niets meer te winnen heeft. Maar we stellen andermaal de vraag: welke garantie hebben we nog dat ­Anderlecht er in die cruciale wedstrijd zal staan? Geen enkele dus. Met negen tegengoals in twee wedstrijden zal Anderlecht zondag niet dartelen.

Is het allemaal de schuld van Besnik Hasi? Zo’n wedstrijd als die van gisteren? Straks zal nochtans blijken dat de Anderlecht-trainer met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid moet opstappen. De spelers hebben Hasi met een wraakroepende regelmaat in de steek gelaten. Pakten ze geen rode kaart, dan hadden ze er geen zin in of gingen ze defensief kinderlijk in de fout. Het verwijt aan Hasi is dat hij geen lijn in de ploeg kreeg en er van een duidelijke spelopvatting te weinig sprake was. Knopen werden niet doorgehakt, want het onmogelijke werd gedaan om Praet, Defour en Tielemans altijd in de ploeg te houden.

Het drietal kon de ploeg dit seizoen te weinig op sleeptouw nemen. Van Tielemans kan je dat nog niet verwachten. Zijn reputatie is hem vooruitgesneld, waardoor hij wat over het paard is getild. Van Praet en Defour hadden we dat wel verwacht. Beiden hebben gevochten voor wat ze waard waren, maar net als Hasi naast het veld kregen ze het team op het terrein niet op de rails. Hasi is niet alléén verantwoordelijk, maar zal de rekening betalen.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.