Vincent Kompany spreekt voor het eerst na blessure die hem EK kostte

Vincent Kompany spreekt voor het eerst na blessure die hem EK kostte

Vincent Kompany spreekt voor het eerst na blessure die hem EK kostte

Foto: Photo News

“Ik hoop dat ze mij niet missen.” Dat zegt een strijdvaardige Vincent Kompany in het Play Sports-programma ‘Fanatico’, in zijn eerste interview sinds een ongelukkige spierscheur een streep haalde door zijn EK. De afwezige aanvoerder hoopt dat de Rode Duivels de finale halen en belooft naar Frankrijk af te zakken om hen te steunen. “Maar niet om een maand lang koffie of rode wijn te drinken op hotel.”

Terwijl zijn ploegmaats in de geur van braadworsten hun eerste training aan de Belgische kust afwerkten, revalideert Vincent Kompany zijn laatste dagen in Barcelona van de operatie aan de slanke dijspier die hem het EK kost. Inmiddels heeft de 30-jarige verdediger voldoende tijd ­gehad “om weer vol positieve gedachten te zitten.” Dat zegt hij in een Skype-interview met het Play Sports-programma Fanatico waarin hij voor het eerst toelichtte hoe hij zich voelde, die noodlottige vierde mei in Santiago Bernabeu. “Eerst dacht ik: De halve finale, voor honderdduizend man en ik moet van het veld. Da’s niet plezant. Vervolgens denk je aan die finale. En daarna dacht ik aan het EK. Ik had torenhoge ambities met de nationale ploeg. Ik heb ze nog altijd, maar dan als grootste supporter. Ik heb echter nooit in een dipje gezeten. Ik bleef positief, ook meteen na die wedstrijd tegen Real. Mensen maken zich zorgen. En dat is een zwaar gewicht op de schouders. Ik hou daar niet van”, zegt Kompany over de open brief die hij schreef vanaf zijn ziekbed. “Ik wilde mensen laten weten dat er geen enkele reden is om op te geven. Ik blijf vechten. Er is geen enkele reden om nu zelfmedelijden te hebben. Maar het is hard. Je keert niet zomaar terug.”

De hele natie maakte zich al langer zorgen over de fysieke paraatheid van de nationale aanvoerder. Op één man na: Kompany zelf. “Ik voelde me super dit seizoen. Ik voelde me echt klaar om het EK te spelen. Ik had dit niet zien aankomen. Dat is het rare aan mijn situatie nu. Maar ik ­begrijp dat mensen zich zorgen maken. Het is een bijna mathematische redenering. Mensen tellen alle blessures op en denken dat nummer vijftien, zestien of zeventien mij wel de genadeslag zal toebrengen. Ik neem zelf de beslissing. Ik voel me veel te goed om nu te denken dat het over vier of vijf jaar al voorbij zou zijn. Al heb ik wel het ­gevoel dat een van mijn beste jaren me is ontnomen.”

Misschien moet hij soms wat gas terugnemen, niet steevast het volle pond willen geven. Dat beseft hij zelf. “De honger is te groot, ik moet mezelf intomen. Ik heb al vaak tegen de medische staf gezegd dat ze me niet mogen vragen op zestig procent te trainen. Ik kan dat niet. Als dat het geval is, haal me dan weg van het veld en geef me een apart programma voor binnen, op de fiets. Een aantal zaken moet ik leren, noodgedwongen. Maar dat is moeilijk.”

Geen rode wijn of koffie

Ook de Duivels moeten leren om aan de steile verwachtingen te voldoen, zonder hun aanvoerder. “Ik zal voor mezelf wel nog geschiedenis schrijven in de komende ­seizoenen. Maar nu wil ik dat deze generatie het haalt. Ik hoop dat de Duivels mij niet missen. Wat er op 10 juli is? De finale, hé. Misschien wordt het wel een bittere pil. Maar België moet erbij zijn. Het is heel gemakkelijk voor mij om ambities te zetten, ik moet het tenslotte niet doen. Ik weet hoe moeilijk het is. Maar mocht ik gespeeld hebben, dan zou ik hetzelfde gedacht hebben. Of zelfs meer. Hoe dan ook, ik zal altijd het gevoel hebben dat ik een klein beetje heb bijgedragen.”

De Brusselaar zal ook bijdragen, door een bezoek te brengen aan zijn collega’s. Maar de suggestie om als staflid mee te gaan, werd eerder al weggelachen door de bondscoach. Nu ook door Kompany zelf. “Alsjeblieft, wat zou ik in de staf doen? Ik heb een familie, drie kinderen en ik kom zeker kijken. Maar nu een maand lang op hotel koffie of rode wijn te drinken, dat is niets voor mij. Ik zal de jongens wel steunen, misschien net voor een wedstrijd, misschien dat ik eens naar een training ga kijken. Ik maak het graag mee als ik speel. Anders laat ik het aan anderen.”

Corrigeer

Live uit Frankrijk

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.

Vorige speeldag

Speeldag 3

GS W V G DS P
1 Italië 3 2 1 0 3/1 6
2 België 3 2 1 0 4/2 6
3 Ierland 3 1 1 1 2/4 4
4 Zweden 3 0 2 1 1/3 1