Food

Reportage.

Winkel met alleen Belgische producten in één dag uitverkocht

Winkel met alleen Belgische producten in één dag uitverkocht

Foto: Bart Dewaele

Vergeet de Rode Duivels: vaderlandsliefde gaat door de maag. Deze week opende Belgomarkt, een winkel met enkel Belgische producten, zijn deuren in Brussel.

En of er een markt is voor lokaal eten? Na één openingsdag moest Belgomarkt alweer de deuren sluiten: de rekken waren leeggekocht. Terwijl donderdagochtend de rekken opnieuw gevuld worden, staat het publiek in de Matongéwijk al ongeduldig aan te schuiven. “Het zou vanaf nu elke dag een stukje vlotter moeten gaan om de winkel te openen”, zegt Dalilah Boudoudah van Belgomarkt in De Standaard. “Zo’n succes hadden we niet verwacht. Dat betekent dat mensen geloven dat ze een impact hebben op hun ecologische voetafdruk. Daar zijn we blij mee.”

Sympathiek initiatief

“Het idee voor Belgomarkt is ontstaan toen mijn collega Mélanie zwanger was. Ze begon zich te verdiepen in wat ze at. Ze merkte dat veel van wat ze at pesticiden bevatte. Ze zocht alternatieven in biowinkels, maar vroeg zich af waarom groente en fruit uit Spanje, Roemenië of Brazilië moest komen als er hier zoveel voorhanden is. Kleine boeren uit België kunnen daar niet tegenop concurreren.”

Of deze winkel dan de oplossing is voor die Belgische boeren, laat woordvoerder Anne-Marie Vangeenberghe van de Boerenbond in het midden, maar ze vindt het een sympathiek initiatief: “Voor ons is de vraag vooral hoe de prijs wordt bepaald. Dat is het grote probleem voor alle producten, van melk tot varkensvlees, en fruit: de boer krijgt te lage prijzen.”

Lagere winstmarge

Het aanbod in de Belgomarkt is relatief goedkoop, in vergelijking met sommige andere biologische winkels: 0,75 cent voor een kilo aardappels, 1,98 euro voor een kilo appels en 7,50 euro voor een kilo kip. Wat gaat er daarvan naar de boer? “De boeren krijgen een betere prijs dan elders”, verzekert Boudoudah. “Dat moet ook wel, want we hebben met onze aankopen niet de macht van de supermarkt. Dat betekent dat we genoegen nemen met een lagere marge.”

Belgomarkt hoopt dat de klant negen op de tien producten van z’n boodschappenlijstje terugvindt in de rekken. Dat lijkt te lukken: wie besluit alleen nog Belgisch te eten, kan met het aanbod uit de winkel makkelijk de dag doorkomen. Er is brood, beleg en sap voor een klassiek ontbijt en lunch. Voor ’s avonds zijn er aardappels, pasta, vlees en groenten in overvloed.

Corrigeer