Ex van verdachte in proces-Bayazit: “Ik wenste me geen betere man dan Hasan”

Ex van verdachte in proces-Bayazit: “Ik wenste me geen betere man dan Hasan”

Foto: Tom Palmaers

Tessenderlo -

De twee laatste getuigen vrijdag op het assisenproces in Tongeren van de 51-jarige Hasan Bayazit uit Tessenderlo waren de twee laatste vrouwen in het leven van Hasan, namelijk zijn Turkse echtgenote Ayten, van wie hij sinds een jaar gescheiden leeft, en de Bulgaarse Meri I., de huidige partner van Hasan.

Ayten, die met Hasan in Turkije trouwde en met hem drie kinderen heeft, kon zich geen betere man wensen, verklaarde zij. “Hasan heeft nooit geweld gepleegd tegen mij. Er is geen betere man dan Hasan. Ik zou mijn leven geven voor hem. Ik kende Fatma ook. Ik was tegen hun relatie, maar ze hielden van elkaar. Ik hoopte dat Hasan terug naar mij zou komen. Ik zag eigenlijk geen probleem in die relatie. Ik ben nog bij Fatma geweest om te vragen dat zij opnieuw een relatie zou beginnen met Hasan”, aldus Ayten, die als zestienjarige in 1984 in het gearrangeerd huwelijk met Hasan stapte.

Vijf jaar later scheidden ze een eerste keer. In 2000 kwam Hasan dan naar België. In 2007 hertrouwden Hasan en Ayten. Fatma had verklaard dat Ayten was komen vragen om de relatie met Hasan terug aan te knopen om zelf een zorgeloos leven te hebben met Hasan, want het was geen gemakkelijk huwelijk. Op 22 april 2008 stak Hasan Yasin Yilmaz, de zoon van Fatma, dood. Twee dagen later kwam het dochtertje van Ayten en Hasan ter wereld.

“Sinds een jaar leven Hasan en ik gescheiden. Hasan was heel droevig van deze feiten. Dat was de reden voor de scheiding. Ik zei hem dat hij alles moest laten bezinken. Hij was droevig omdat iemand overleden is. Ik zat binnen in het huis, toen de feiten gebeurden. Hasan had mij niet gevraagd de politie te bellen. Ze moesten weggaan. Ze hadden niets te zoeken aan ons huis. Ik ben nog een kom water naar mijn man gaan brengen”, vertelde Ayten. Openbare aanklager Boyen wilde weten of het water moest dienen om de handen van Hasan te wassen of het mes schoon te maken. Haar antwoord was negatief.

Tot slot getuigde de huidige Bulgaarse vriendin van Hasan. Volgens haar had zij nooit problemen met Hasan. Net als de andere familieleden van Bayazit schoof ze de verantwoordelijkheid van Yasin’s dood deels in de schoenen van de moeder. “Het is het gevolg van het feit dat een moeder haar zoon niet onder controle had”, aldus Meri, die zich voor haar uitspraak wel alleen op Hasan zijn versie baseerde.

Maandag starten de pleidooien met meesters Walter Van Steenbrugge en Jan De Man.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio