REACTIES. "Egyptische hemel dubbel en dik verdiend"

REACTIES. "Egyptische hemel dubbel en dik verdiend"

Foto: VTM

Heel wat bekende Vlamingen en politici nemen afscheid van komiek Gaston Berghmans.

Bart De Wever: "Sinjorenstad zal hem missen"

Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) zegt in een reactie op het overlijden van Gaston Berghmans dat de Sinjorenstad hem zal missen. Hij wenst ook zijn medeleven te betuigen aan zijn familie en naasten.

"Twee maanden geleden bedankte ik Gaston op zijn negentigste verjaardag nog voor de lach die hij zo vaak op het gelaat van de Vlamingen toverde. Speels en ongedwongen vertolkte hij op het podium al het goede van wat men 'volks' noemt. De Sinjorenstad zal hem missen. Ik wens mijn medeleven te betuigen aan zijn familie en naasten. Rust zacht, Gaston", reageert De Wever.

Axel Daeseleire: "Egyptische hemel dubbel en dik verdiend"

Axel Daeseleire omschrijft de overleden Gaston Berghmans als een "genereuze collega" met wie het altijd fijn samenwerken was. "Hij heeft zijn Egyptische hemel dubbel en dik verdiend", zegt de acteur.

Hij verwijst daarmee naar de mythe van Osiris, de Egyptische godheid. "Hij stelde de zielen van de overledenen voor de poorten van de onderwereld twee vragen. Heb je vreugde gekend in je leven? Heb je anderen vreugde kunnen geven? Wat Gaston betreft, luidt het antwoord op beide vragen volmondig 'ja'. Hij heeft zijn Egyptische hemel dus dubbel en dik verdiend", zegt Axel Daeseleire.

Geert Hoste: "Een van de allergrootste"

Komiek Geert Hoste omschrijft zijn overleden collega Gaston Berghmans als "een van de allergrootste komieken" die Vlaanderen ooit gekend heeft. Hij wil hem in een reactie dan ook bedanken voor alle humor die hij gegeven heeft.

"Met het overlijden van Gaston Berghmans komt er een einde aan de naoorlogse periode in het cabaret en de variété, waartoe ook Toon Hermans en Wim Sonneveld behoorden. In Vlaanderen waren zij de 'grote drie' en ik denk dat iedere Vlaming wel van Gaston Berghmans hield. En nu is de laatste en de grootste clown van Vlaanderen verdwenen", zegt Geert Hoste, die ook zijn medeleven betuigt aan de familie.

Mike Verdrengh: "Geniale vakidioot"

"Een geniale vakidioot, maar een lief mens", zo omschrijft gewezen VTM-oprichter Mike Verdrengh Gaston Berghmans. De Vlaamse acteur-komiek was één van de pioniers van VTM. "Gaston was de meester van de timing, hij kon het publiek geweldig bespelen. In het na-oorlogse België was hij één van de grootste komieken. Hij was trouwens een perfectionist, een pietje-precies."

Mike Verdrengh kende Berghmans ook buiten het werk. "Hij was erg joviaal en we hebben veel gelachen. Gaston hield ook van het leven, met een biertje of een whisky. Hij was ook een bourgondiër." Verdrengh kijkt wel met enige tristesse terug op de periode dat er vanuit bepaalde hoek werd neergekeken op de humor van Gaston en Leo. "Gelukkig is dat later toch nog goedgemaakt en hebben veel mensen ingezien dat Gaston en Leo onwaarschijnlijke vakmannen waren".

Bourgeois: "Monument van de Vlaamse volkshumor"

Vlaams minister-president Geert Bourgeois betuigt zijn medeleven bij het overlijden van de Vlaamse komiek Gaston Berghmans. "Hij is een monument van de Vlaams volkshumor. Als cabaretier wist hij -eerst samen met zijn kompaan Leo Martin, nadien alleen- een breed segment van de bevolking te beroeren. 'Joske Vermeulen' is deel van ons canon geworden. Vlaanderen verliest vandaag een icoon", klinkt het in een persbericht.

Jacques Vermeire: "Eer om met hem samen te werken"

Komiek Jacques Vermeire noemt de zaterdag overleden Gaston Berghmans een monument. "Hij was een raskomiek én een goed acteur", zegt hij. "Er wordt vaak meewarig gedaan over komieken, maar een komische rol vertolken is zeer moeilijk en Gaston deed dat met verve. Daarnaast kon hij ook het serieuzere werk aan." 

Vermeire werkte slechts eenmaal met Berghmans samen, aan een televiespot over een comedyfestival. "Ik mocht toen samen met Urbanus en Gaston Berghmans een spotje opnemen, dat was een hele eer. Dat zijn twee iconen, ermee in contact mogen komen én samenwerken was echt bijzonder voor mij." 

Meer samenwerking was er niet tussen de twee. "Komieken zijn afwerkers, wij werken nooit samen en hebben elk onze eigen stijl. We werden zelfs vaak tegen elkaar uitgespeeld door de media en als we elkaar dan eens zagen, dan lachten we daarmee. Ik had zijn humor graag, maar hij heeft me niet rechtstreeks geïnspireerd. Mijn bewondering voor hem is wel heel groot." 

Philip Heylen: "Triest, maar ook dankbaar"

Antwerps schepen voor Cultuur Philip Heylen (CD&V) is "triest, maar ook dankbaar voor de vele keren dat Gaston Berghmans een grote glimlach opwekte". Dat zegt hij in een reactie op het overlijden van de komiek.

"Ik ben - net als vele Antwerpenaren - opgegroeid met Gaston. Eerst als kleine jongen in de Seefhoek, waar Gaston een platenhandel Berghmans had, later met de vele sketches die tot het collectief geheugen van Vlaanderen behoren. Ik ben triest, maar ook dankbaar om de vele keren dat hij een grote glimlach opwekte. Rust zacht, Gaston Berghmans. Mijn gedachten gaan uit naar zijn vrouw Jenny en zijn familie", zegt Philip Heylen.

Medialaan: "Ook jongere generatie genoot"

Medialaan wil Gaston Berghmans vooral bedanken voor alle mooie tv-momenten de voorbije 27 jaar. Gaston was één van de pioniers van VTM. Hij had er al een succesvolle carrière van 30 jaar opzitten toen hij in februari 1989 samen met zijn kompaan Leo Martin de heel onzekere overstap maakte naar de commerciële zender. "Het werd het begin van een enorm succesverhaal", aldus Medialaan.

Standup comedy, sketches en typetjes, het was een mix die aansloeg bij de Vlaamse kijkers. 'De Gaston en Leo'-show brak records en was in 1993 het best bekeken Vlaamse programma van het jaar. Ook na het overlijden van Leo Martin bleef Gaston solo scoren met 'De Gaston Berghmansshow' en, samen met Jan Van Dyke en Carry Goossens, in 'Twee Straten Verder'. Verrassen deed hij dan weer als acteur in de sitcom 'Dennis' waar hij de grootvader van Axel Daeseleire speelde.

De humor van Gaston is tijdloos, merkt Medialaan op. Ook de jongere generatie blijft ervan genieten. Dat bewijst ook het blijvende succes van zijn shows en sketches die nog regelmatig worden herhaald.

"Met Gaston Berghmans verliest de Vlaamse tv-wereld één van zijn grootste iconen. Joske Vermeulen woont niet langer aan de Trammezandlei."

De medewerkers en directie van Medialaan bieden hun innige deelneming aan Gastons echtgenote Jenny, dochter Chantal en schoonzoon Paul.
 

Corrigeer

NIEUWS