Kruijswijk krijgt vleugels en deelt Nibali stevige oplawaai uit in klimtijdrit

Kruijswijk krijgt vleugels en deelt Nibali stevige oplawaai uit in klimtijdrit

Foto: t

Steven Kruijswijk heeft de roze leiderstrui in de Giro nog wat steviger om de schouders hangen na een serieus nummertje in de klimtijdrit. De Nederlander van LottoNL-Jumbo kwam als laatste van start in de tijdrit en deed heel wat beter dan eerste achtervolger Vincenzo Nibali. De Italiaan moest zelfs wisselen van fiets, de eindoverwinning in deze Giro lijkt verder dan ooit voor de Haai van Messina. Kruijswijk leek ook op weg naar de dagzege, maar die ging nipt naar de Rus Alexander Foliforov (Gazprom).

Daags voor de rustdag op maandag wachtte de renners in de Giro een laatste inspanning met een klimtijdrit naar Alpe di Siusi. Een korte klim van 10,8 kilometer, waarvan de eerste 1,8 kilometer relatief vlak is en het zwaartepunt vooral in het slot lag. De renners mochten zich verwachten aan een gemiddeld stijgingspercentage van 8,3 procent, met maximaal een paar stukken van 11 procent. Voer voor klimmers, die een inspanning bergop lang kunnen vasthouden.

Het was de Rus Alexander Foliforov (Gazprom-Rusvelo) die als eerste onder de 30 minuten dook en met 28:39 een bijzonder scherpe tijd neerzette. Ook zijn ploegmaat Firsanov reed een sterke chrono en liet 29:09 noteren, ook al werd hij onderweg gehinderd door een wagen van Tinkoff.

Valverde herleeft

Uitkijken was het evenwel naar de favorieten, vooral naar de prestaties van Vincenzo Nibali, die zaterdag een halve minuut kreeg aangesmeerd, en van Alejandro Valverde, die zaterdag een totale offday kende en drie minuten verloor op roze trui Kruijswijk.

Valverde was zondag duidelijk in betere doen en liet aan het eerste en enige tussenpunt een sterke chrono noteren, slechts op twee seconden van Ilnur Zakarin die er de beste tijd had neergezet. Nibali verging het minder goed, hij gaf 21 seconden prijs op de Rus. De tijd van roze trui Kruijswijk zorgde voor verrassing. De Nederlander zette de beste chrono neer en dook negen seconden onder Zakarin.

Pech Nibali

Het zwaartepunt lag evenwel in het tweede deel van de tijdrit. Daarin verloor Zakarin veel van zijn pluimen en zou hij uiteindelijk naar een zevende plaats fietsen, op 47 seconden van de winnaar. Verliezer van de dag werd evenwel Vincenzo Nibali. Terwijl zijn achterstand op Kruijswijk, opgemeten via de GPS-meting, was opgelopen tot 1:14, kreeg hij ook nog eens af te rekenen met materiaalpech en stond hij even langs de kant. Finaal zou hij als 25e finishen op 2:10 van de winnaar en terugvallen van de tweede naar de derde plaats in het klassement.

Kruijswijk leek op weg naar een stunt, maar kwam 16 honderdsten van een seconde tekort om de overwinning af te snoepen van Foliforov. Valverde werd met een sterke chrono derde op 23 seconden. Hij staat nu vierde in het klassement op 3:29 van Kruijswijk.

In de stand heeft Kruijswijk nu 2:12 voorsprong op de Colombiaan Johan Esteban Chaves, zondag zesde op 40 seconden. Nibali is derde op 2:51. Maxime Monfort verliest één plekje in het klassement en is 16e op 17:37. Maandag is er een rustdag voorzien in deze 99e Giro. Dinsdag staat de 16e etappe op het programma, een rit over 132 kilometer van Bressanone naar Brixen-Andalo.

Algemeen klassement:

1. Steven Kruijswijk

2. Esteban Chaves +2’12”

3. Vincenzo Nibali +2’51”

4. Alejandro Valverde +3’25”

5. Rafal Majka + 4’38”

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.