WielrennenBeloftenTour de l'Isard - Twee jaar na Louis Vervaeke schrijft neobelofte Bjorg Lambrecht geschiedenis

“Een droom die uitkomt”

“Een droom die uitkomt”

Bjorg Lambrecht: “Nu ga ik toch even stoom aflaten.” Foto: Marc Van Hecke

Knesselare -

Knesselarenaar Bjorg Lambrecht schreef de prestigieuze Tour de l'Isard op zijn naam. In de slotkilometer dreigde het verkeerd af te lopen toen de renner van Lotto-Soudal U23 de verkeerde kant werd opgestuurd. Eind goed, al goed voor het rastalent.

Bjorg Lambrecht (19) voegde opnieuw een parel aan zijn almaar aanzwellend palmares toe. Op de openingsdag van de Tour de l'Isard verraste Bjorg met winst op Gouleir-Neige. “Dat was toen een verrassing van formaat. Op de slotklim regende het aanvallen, maar ik kon vlot mee met de Colombianen, de Fransen en de Italianen. Ik voelde toen ikzelf een prik uitdeelde, dat ik ook in de spurt een kans zou hebben. Zo draaide het ook uit. Vrijdag hield ik goed stand. Zaterdag was het alle hens aan dek. Mijn ploegmaats reden zich uit de naad, maar gelukkig kregen we ook wat steun van andere ploegen. In het slot trokken de Colombianen eens goed door en meteen smolt de voorsprong als sneeuw voor de zon”, zegt Bjorg Lambrecht, terwijl hij in Toulouse op het vliegtuig wacht dat hem naar België terugbrengt.

De slotrit naar Saint-Girons toe had met de Portet d'Aspet en de Col de la Core nog twee stevige kuitenbijters als obstakel. “Van verschillende kanten werd ik bestookt. Op de slotklim hielden de Colombianen er een verschroeiend tempo op na. Iedereen zat à bloc. Ik voelde dat ik over mijn toeren aan het gaan was en besloot om op mijn eigen tempo naar boven te rijden. Op de top was de achterstand niet groot. Als een steen gooide ik me op het natte wegdek, regen en storm zorgde ervoor dat renners van de fiets werden geblazen, naar beneden. Ik heb nooit eerder zoveel risico's genomen. Na een zestal kilometer had ik mijn gevaarlijkste concurrenten opnieuw te pakken.” De Brit Scott Davies muisde er nog vanonder, maar dat baarde Lambrecht geen zorgen. “Ik was met een andere Brit op weg naar een dichte ereplaats, toen men me aan een rond punt verkeerd stuurde. We volgden de begeleidende motards en zagen snel in dat we fout waren. Mathias Le Turnier, die op 8" volgde, nam wel het juiste traject. Gelukkig zag de jury snel de fout in. Dit is de realisatie van een droom. Ik won alle truien. Nu even stoom aflaten.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio