Op dit college groeien de mooiste kristallen van het land

Op dit college groeien de mooiste kristallen van het land

Om de kristallen te maken, moesten de leerlingen flink doorzetten en veel geduld oefenen. Foto: fvv

Gent -

Het Gentse Sint-Barbaracollege groeide de puurste kristallen voor de Belgische Kristalgroeiwedstrijd. Met zes van de acht prijzen mag de school zich voor het tweede jaar op rij de beste kristalgroeischool noemen.

Natriumthiosulfaat. Het is al moeilijk uit te spreken, maar het is nog moeilijker om te kristalliseren. Het was dat zout waar scholen dit jaar voor de Belgische Kristalgroeiwedstrijd kristallen van moesten maken. Van de vijftig scholen die zich inschreven, kwam het Sint-Barbaracollege als grote winnaar uit de bus. De school in de Savaanstraat kaapte zes van de acht prijzen weg, waaronder die van Beste kwaliteit en Beste kristalgroeischool. Die laatste prijs sleepte de school vorig jaar ook al in de wacht.

“Het was ongelooflijk moeilijk om de kristallen te maken”, zegt lerares chemie Nancy Danneels, die de leerlingen begeleidde. “Natriumthiosulfaat is een gevoelige stof. Tijdens het kristalliseren kan de minste temperatuursverandering roet in het eten gooien. Zo werd het bij het begin van de lente twee tot drie graden warmer in het lokaal, waardoor de kristallen gewoon oplosten.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees