Beroep Belkacem tegen veroordeling verworpen: “Sharia4Belgium deed meer dan provoceren”

Beroep Belkacem tegen veroordeling verworpen: “Sharia4Belgium deed meer dan provoceren”

Foto: BELGA

Antwerpen -

Het Hof van Cassatie heeft dinsdag het cassatieberoep verworpen dat Fouad Belkacem had ingesteld tegen zijn veroordeling in het Sharia4Belgium-proces. Het Antwerpse hof van beroep had Belkacem in januari 2016 veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12 jaar en had hem daarbij beschouwd als de leider van een terroristische organisatie. Ook medeverdachte Mohamed E.Y. was in cassatie gegaan maar ook zijn cassatieberoep is verworpen.

In zijn arrest had het Antwerpse hof van beroep geoordeeld dat er geen twijfel over kon bestaan dat Sharia4Belgium, dat in 2010 werd opgericht, het jihadistisch salafisme aanhing. Stichter Fouad Belkacem pleitte voor het omverwerpen van de westerse democratie, de invoering van de sharia in België en de oprichting van een kalifaat. Zijn bewering dat hij alleen maar wilde provoceren, vond het Antwerpse hof niet geloofwaardig, gelet op onder meer de inhoud van afgeluisterde telefoongesprekken.

Dat hof oordeelde voorts in een 69 pagina’s tellende arrest dat Belkacem en de andere leidinggevende figuren doelbewust jongeren hadden gerekruteerd voor de gewapende jihad en dat ze in belangrijke mate verantwoordelijk waren voor hun radicalisering. “De jongeren werden geleidelijk middels trainingen en lezingen geïsoleerd, geïndoctrineerd en intensief voorbereid voor de gewapende jihadistisch salafistisch strijd”, klonk het in het arrest.

In augustus 2012 waren de eerste leidinggevende personen naar Syrië vertrokken om het vertrek van andere leden te organiseren en te vergemakkelijken. Sharia4Belgium maakte intussen deel uit van een brede internationale jihadistische beweging, waardoor zij zich probleemloos kon aansluiten bij strijdersgroepen Jabhat Al Nusra en Majlis Shura Al Mujahidin.

Corrigeer

NIEUWS