“ISIS-terroristen worden Europa binnengesmokkeld in vluchtelingenboten”

Islamitische Staat probeert terroristen vanuit Libië Europa binnen te smokkelen via de Middellandse Zee, nu de Balkanroute zo goed als helemaal gesloten is. “Europa moet snel handelen”, vertrouwt een westerse diplomaat CNN toe.

In Libië bevinden zich volgens de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) momenteel minstens 700.000 en mogelijk tot zelfs één miljoen vluchtelingen en migranten. “Niemand weet echter, hoeveel van hen naar Europa willen”, aldus de missieleider van IOM voor Libië, Othman Belbeisi, in Tunis.

Volgens Libische politiebronnen probeert Islamitische Staat misbruik te maken van de chaos door terroristen tussen de vluchtelingen plaats te laten nemen op de bootjes richting Europa. Mensensmokkelaar Abu Walid, niet zijn echte naam, getuigt op de Amerikaanse nieuwszender dat hij onlangs benaderd werd door een militant van ISIS. De terrorist vroeg hem om 25 strijders mee te nemen en wilde daarvoor 40.000 dollar betalen. Naar eigen zeggen weigerde Walid om op die vraag in te gaan.

“ISIS-terroristen worden Europa binnengesmokkeld in vluchtelingenboten”
Foto: Photo News

Westerse kledij

Libische politiebronnen bevestigen dat ISIS al meermaals geprobeerd heeft om terroristen op een boot naar Europa te zetten. Ook vanuit Tunesië hebben tientallen moslimstrijders recent de overtocht proberen te maken. Het is niet duidelijk of ze in hun opzet geslaagd zijn.

“Ze doen zich voor als ongewapende vluchtelingen”, zegt Ismail Shukri van de Libische militaire inlichtingendienst. “Ze zeggen dat ze met hun familie op de vlucht zijn voor het geweld en dragen westerse kledij om geen argwaan te wekken.”

“Europese missie tegen mensensmokkel mislukt”

De EU-missie ‘Sophia’, waarmee de Europese leiders hoopten de mensensmokkel op de Middellandse Zee terug te kunnen dringen, doet de mensensmokkelaars blijkbaar enkel van strategie veranderen. De missie, operationeel sinds de zomer van 2015, doet volgens een recent rapport “het aantal vluchtelingen niet afnemen en heeft geen effect op de smokkelnetwerken of de mensensmokkel in de Middellandse Zee”.

De cijfers zijn gebaseerd op waarnemingen van de IOM en schattingen van ambassadeurs in de regio.

“ISIS-terroristen worden Europa binnengesmokkeld in vluchtelingenboten”
Muammar Kadhafi Foto: AFP

Ondanks het aanhoudende conflict in Libië komen vooral West-Afrikanen, Eritreeërs en Somaliërs daar terecht in de bouwsector, de landbouw en dienstensector, ook als ze steeds weer voor gevechten moeten vluchten. “Voor ze aankomen, weten velen niet hoe erg de situatie in Libië is”, aldus Belbeisi. “Als ze genoeg geld bijeen hebben, nemen enkelen de boot over de Middellandse Zee.”

Kadhafi

Libië verzeilde in een spiraal van geweld en chaos sinds de val van Muammar Kadhafi in 2011. Een door de internationale gemeenschap ondersteunde regering onder leiding van premier Fayez al-Sarraj moet de eenheid van het land proberen te herstellen.

Al-Sarraj zou volgens diplomaten aandringen op bredere militaire ondersteuning. Zo zou hij de Europeanen ook gevraagd hebben om veiligheidstroepen op te leiden voor de strijd met Islamitische Staat. In het Noord-Afrikaanse land wint de terreurorganisatie de laatste tijd immers steeds meer terrein.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees