Club-fans dienen klacht in tegen Eurostadion en Ghelamco Arena

© Jaspers-Eyers Architects

Gisteren werd de maquette van het Eurostadion dat in Brussel moet komen voorgesteld, maar er dreigt een juridische procedureslag vooraleer de eerste spade in de grond kan. Bovendien heeft zich een nieuwe tegenstander van het stadion gemeld. Enkele supporters van Club Brugge ondernemen met behulp van advocaat Walter Van Steenbrugge stappen tegen de subsidiëring van het nieuwe nationale stadion (Anderlecht en de Rode Duivels) en de Ghelamco Arena van AA Gent. Dat meldt de VRT donderdagavond in Het Journaal en wordt door Van Steenbrugge bevestigd.

md

“In de Europese regelgeving bestaat een verdragsbepaling dat overheidssteun niet kan wanneer die een verstoring van de interne markt met zich meebrengt”, zegt de advocaat. “En daar knelt het schoentje.”

Volgens Van Steenbrugge zijn in Gent zowel de stad als bijvoorbeeld watervoorzieningsmaatschappijen, en in Brussel de stad en het hoofdstedelijk gewest, “bijzonder scheutig geweest met kredieten, garanties ...” Hij verwijst bijvoorbeeld naar een erfpachtovereenkomst die voor het Brusselse stadion werd afgesloten van 99 jaar tegen 1 euro, of nog naar het feit dat de stad Brussel gedurende 30 jaar voor iedere match 2.250 inkomtickets aankoopt. “Dan stel je vast dat andere clubs in een veel nadeligere positie zitten.”

© Simon Mouton

Van Steenbrugge vergelijkt het met twee kruideniers in eenzelfde straat die geen lening kunnen krijgen bij de bank voor vernieuwing, maar waarvan een van beiden plots wel steun krijgt van de gemeente. “Dan kan de andere kruidenier een jaar later de deuren sluiten”, aldus de advocaat.

Hij verwijst nog naar een soort van draaiboek dat Vlaams minister van Sport Philippe Muyters enkele jaren geleden kreeg van de Europese Commissie kreeg om de bouw en renovatie van stadions te mogen steunen. De dossiers van Gent en Brussel “kunnen die Europese toets niet doorstaan”, luidt het.

Brussels schepen van Sport Alain Courtois reageerde kort in Het Journaal. “Er zijn altijd manoeuvres van mensen die tegen het stadion zijn. Het is zijn recht om naar de Europese Commissie te gaan en ik wens hem veel succes.”

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer