Waalse cipiers trekken opnieuw naar Vlaamse gevangenis

Waalse cipiers trekken opnieuw naar Vlaamse gevangenis

Foto: Photo News

Een twintigtal cipiers uit de Waalse gevangenissen van Lantin, Marneffe, Itter, Marche-en-Famenne en Jamioulx zijn vrijdagochtend om 6 uur opgedaagd aan de gevangenis Leuven Centraal om aan de cipiers van de ochtendploeg uit te leggen waarom zij al vier weken lang staken. Er werd hierbij herhaaldelijk opgeroepen om mee te staken.

Tijdens het gesprek met hun Leuvense collega's wezen de Waalse cipiers erop dat hun actie niet alleen draait om de rationalisatieplannen van Geens, maar ook om andere thema's zoals het aantal ziektedagen, het pensioen, het statuut... Ze waarschuwden dat de Vlaamse vakbonden hen verkeerd informeren en beslissingen nemen zonder hen te raadplegen. Alhoewel de actie volgens Sebastian Graeff (CSC), vakbondsafgevaardigde uit Lantin, niet als bedoeling had op te roepen tot staking, gebeurde dat in de praktijk toch herhaaldelijk

"Uit ons gesprek donderdag met de cipiers van Hasselt is gebleken dat ook zij het werk zullen neerleggen als Leuven dat doet. Wij mogen ons niet langer communautair laten verdelen, want van de resultaten van onze acties zullen ook jullie profiteren", aldus een der Waalse cipiers in een toespraak voor alle aanwezigen, waarna herhaaldelijk "tous ensemble" werd gescandeerd. Een deel van de Leuvense cipiers bleef nog tot na 7 uur aan de gevangenispoort praten met hun Waalse collega's, maar uiteindelijk ging iedereen toch aan het werk.

ACOD-hoofdafgevaardigde Hans Lemmens van Leuven Centraal, die vrijdagmorgen aanwezig was bij de ontmoeting met de Waalse cipiers, zei begrip te hebben voor hun actie. Hij wees er echter tegelijk op dat de situatie in Vlaanderen en Wallonië momenteel totaal anders is. "In Vlaamse gevangenissen zijn we via een constructief overleg al een jaar bezig met de besparingsoefening, terwijl men daar in de Waalse inrichtingen om de of of andere reden nog mee moet beginnen. In Wallonië bevindt het personeel zich dus nu in de situatie waar wij ons een jaar geleden bevonden, vandaar die tweespalt", aldus Lemmens.

Zo werd in Leuven Centraal de gevraagde besparing op personeel vorig jaar al doorgevoerd door een reorganisatie van de werkhuizen, een besparingsoefening die werkbaar gebleken is en mits enkele aanpassingen definitief wordt. Lemmens waarschuwde er wel voor dat er hier niet kan verder zal kunnen worden bespaard zonder aan de veiligheid en de begeleiding van gevangenen te raken. "Hier stoppen de besparingen voor ons. Leuven Centraal is een in dit land unieke gevangenis waar intern de celdeuren van 's morgens tot 's avonds openstaan en tal van activiteiten worden georganiseerd voor gedetineerden. Wij keuren het laatste voorstel van Geens enkel goed mits er in Leuven Centraal niet verder op personeel bespaard wordt", aldus Lemmens.

Externe links
Corrigeer

MEER NIEUWS