OVERZICHT. Hoeveel kosten de documenten in jouw gemeente?

OVERZICHT. Hoeveel kosten de documenten in jouw gemeente?

Foto: *

Hoeveel kost een eID, kids-ID, reispas of rijbewijs? Wij deden de vergelijkende test in alle 308 Vlaamse gemeenten. Uit de resultaten blijkt dat de verschillen hoog kunnen oplopen.

“Als we deze tarieven vergelijken, zijn de verschillen groter dan ik had vermoed”, zegt professor Bestuurskunde Joris Voets (UGent). “Voor de normale procedures gaat het om relatief beperkte bedragen. Maar procentueel is een verschil van 15 euro voor een eID in de goedkoopste gemeente en 25 euro in de duurste toch opvallend. Een uniforme of maximumprijs voor wettelijk verplichte documenten lijkt me dan ook verdedigbaar. De burger moet daarvoor naar de eigen gemeente, dus hij heeft geen andere keuze dan te betalen wat de gemeente vraagt.”

Klik op de kaart voor de score van uw gemeente en lees meer over de resultaten in de regiokatern van onze weekendkrant van 28 mei.

De verschillen worden nog groter bij de spoedprocedures. De basisprijs hiervan ligt al een stuk hoger, onder meer door extra transportkosten. “Er is zeker de hoop op een ontradend effect”, zegt professor Voets. “Iemand die gewoon te laat een reispas heeft aangevraagd, zal dat vermoedelijk geen tweede keer doen als het een bom geld kost. Daarnaast zien sommige besturen het allicht als een ‘luxetaks’: wie van de spoedprocedure gebruik maakt, zal dat financieel wel kunnen dragen, en kan zo de gemeentekas weer een beetje helpen spijzen. De derde reden is gewoon praktisch: allicht betekent de spoedprocedure ook dat andere dossiers of werk achteruit moeten worden geschoven.”

Het kan ook anders. Sommige gemeenten kiezen ervoor om bij bepaalde documenten onder de basisprijs te gaan. “Vermoedelijk vinden ze dat het uitreiken van deze documenten onderdeel is van hun algemene dienstverlening. Andere besturen kiezen er wellicht bewust voor om een indirecte sociale correctie toe te passen. En hier en daar zal er wel een bestuur zijn dat het als een ‘geste’ ziet.” 

Corrigeer