“Schandalige” boetes tijdens EK voetbal vermijden? Zo kan het

De logo’s lijken sterk op de officiële exemplaren, maar zijn toegelaten. Foto: jhs

Antwerpen -

Boetes tot 600.000 euro. Dat hangt je boven het hoofd als je de officiële logo’s van de Rode Duivels gebruikt. “Schandalig”, vindt Chiel Van Hoeij (26). Daarom ontwierp de grafisch designer gratis logo’s, die erg veel gelijkenissen vertonen met de officiële exemplaren.

Verenigingen of bedrijven die de officiële logo’s van de Rode Duivels zonder toestemming gebruiken, riskeren een boete van 3.000 tot zelfs 600.000 euro. Ook foto’s van de spelers mogen niet zomaar overgenomen worden op affiches. Toch staat Facebook vol met evenementen van verenigingen of cafés met een drietand, het logo van de KBVB of de beschermde naam ‘de Rode Duivels’.

Om de strenge regels van de Voetbalbond te omzeilen, bedacht grafisch vormgever Chiel Van Hoeij een eigen label: de Rode Duiven. “Ik ben zelf supporter van de Duivels in hart en nieren. Sinds een aantal jaren zie ik hoe onze nationale voetbalploeg het land samenbrengt. Maar ik las ook meer en meer berichten over de hoge boetes die de Voetbalbond eist voor het gebruik van de officiële logo’s en foto’s. Het EK moet een feest zijn, het is schandalig dat de KBVB daar geld op wil verdienen door boetes uit te schrijven.”

Met die frustratie in het achterhoofd ging Chiel drie dagen lang na zijn werkuren aan de slag. “Het ludieke label de Rode Duiven is het resultaat. Ik maakte ruim twintig designs in acht verschillende categorieën. Op de website kan iedereen die ontwerpen gratis downloaden om verder te delen op T-shirts, affiches of wat dan ook.”

INFO

www.derodeduiven.be

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees