Stig Broeckx in coma na zware valpartij: "Twee hersenbloedingen opgelopen"

Stig Broeckx in coma na zware valpartij: "Twee hersenbloedingen opgelopen"

Foto: HBVL

Lotto Soudal-renner Stig Broeckx (26) blijft in het ziekenhuis na de aanrijding met twee motoren in de Baloise Belgium Tour. Zijn ploeg Lotto-Soudal stuurde zaterdagavond een update de wereld in. "In het ziekenhuis is een scan gebeurd en daaruit bleek dat Stig twee bloedingen heeft in de hersenen. Stig bevindt zich in een niet-kunstmatige comateuze toestand, maar moet voorlopig niet geopereerd worden. Hij heeft geen schedelbreuk opgelopen, maar wel een breuk van de oogkas", aldus teamarts Servaas Bingé. Lotto-Soudal start morgen niet in de laatste rit van de Baloise Belgium Tour.

Stig Broeckx was één van achttien renners die betrokken waren bij het ongeval. Het voorval gebeurde na ruim vijftig kilometer wedstrijd in de Ardennenetappe van de Baloise Belgium Tour. Twee motards die het peloton wilden voorbijrijden, kwamen ten val en werden in de groep gekatapulteerd met een immense valpartij tot gevolg. Deze richtte een ware ravage aan. Onder de voornaamste slachtoffers naast Broeckx waren Pieter Jacobs (Crelan-Vastgoedservice), Jesper Asselman, Berden De Vries en Barry Markus (Roompot-Oranje Peloton), Kristoffer Skjerping (Cannondale Pro Team), Tony Hurel (Direct Energie), Loïc Chetout (Cofidis), Jaap de Man (Team 3M), Frederik Ludvigsson (Giant-Alpecin) en Frederik Frison

   
           
   
       

Marc Sergeant verlaat het ziekenhuis Foto: Belga    

   

“Meteen na de aanrijding was duidelijk dat Stig een hoofdletsel had en naar een neurochirurgisch centrum moest gebracht worden", aldus Servaas Bingé, de ploegarts van Lotto-Soudal. "In samenspraak met de wedstrijddokter en het medisch urgentieteam is voor het ziekenhuis van Aken gekozen, dat over de nodige structuur beschikt. Daar is een scan gebeurd en daaruit bleek dat Stig twee bloedingen heeft in de hersenen. Stig bevindt zich in een niet-kunstmatige comateuze toestand, maar moet voorlopig niet geopereerd worden. Hij heeft geen schedelbreuk opgelopen, maar wel een breuk van de oogkas, die later verder zal geëvalueerd worden. Het is heel moeilijk om op dit moment prognoses te maken naar volledig herstel. De komende 24 uur wordt zijn toestand van zeer nabij verder opgevolgd.”

"Hopen dat toestand Stig positief evolueert"

“Uiteraard zijn we heel aangeslagen door de gebeurtenissen van vandaag", zegt manager Marc Sergeant. "Vorig jaar hebben we als team zeer moeilijke momenten gekend na het ongeval van Kris Boeckmans, exact drie maanden terug was Stig in Kuurne al het slachtoffer van een aanrijding en enkele weken daarna heeft het hele peloton het overlijden van Antoine Demoitié moeten verwerken. Voor alle medewerkers en renners komt dit zeer hard aan, maar voor de familie en vrienden nog het hardst. We kunnen enkel hopen dat de gezondheidstoestand van Stig positief evolueert en zullen hem en zijn familie zowel op medisch als emotioneel vlak zo goed mogelijk bijstaan.”

“Na de neutralisatie zijn de renners bij elkaar gekomen in de teambus en naar het teamhotel gereden, waar ze vooral samen gebleven zijn om elkaar te steunen en over de gebeurtenissen te praten. Na overleg hebben we de organisatie ingelicht dat we niet van start zullen gaan in de laatste rit van de Ronde van België. Momenteel is het zinloos om met een beschuldigende vinger te wijzen, maar het moest al langer dan vandaag duidelijk geweest zijn, dat er structurele ingrepen moeten plaatsvinden betreffende de veiligheid van de renners.”

Pieter Jacobs breekt twee ruggenwervels na val

Pieter Jacobs brak bij de valpartij twee ruggenwervels en ligt maanden in de lappenmand, zo maakte zijn team Crelan-Vastgoedservice bekend. "De L2 en de L4 zijn gebroken. De dokters zijn in overleg of mijn renner overgebracht wordt naar het ziekenhuis van Maastricht waar verder zal onderzocht worden of een operatieve ingreep nodig is'', stelt sportdirecteur Kevin Hulsmans.

"Pieter moet nu al zes weken in een corset. Op sportief vlak betekent dit dat hij minstens drie maanden buiten strijd zal zijn. Geen prettig vooruitzicht. Niet voor Pieter Jacobs, niet voor ons als ploeg".

De etappe met start en aankomst in Verviers was de derde rit en 206,9 km lang. De rittenkoers eindigt zondag met een etappe tussen Tremelo en Tongeren (174,2 km). In Verviers had na afloop van de geannuleerde etappe een ingetogen podiumhuldiging plaats. Met tegenzin nam leider Dries Devenyns de rode leiderstrui in ontvangst. Amaury Capiot kreeg de groen/zwarte trui als leider in de strijdlust om de schouders. Baptiste Planckaert nam met een zucht het blauwe shirt aan als leider in het puntenklassement.

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.