Grafisch ontwerper omzeilt boetes Voetbalbond met gratis logo's voor Duivelsfans

Antwerpen -

Als een moederkloek waakt de Voetbalbond over het gebruik van de officiële logo’s en afbeeldingen van de Rode Duivels. Maar dat is buiten de Rode Duiven gerekend. Onder die naam stelt Antwerpenaar Chiel Van Hoeij (26) gratis logo’s ter beschikking die wel erg veel gelijkenissen vertonen met de officiële exemplaren. “Maar ik ga ervan uit dat de KBVB hier niets tegen kan beginnen.”

Verenigingen of bedrijven die de officiële logo’s van de Rode Duivels zonder toestemming gebruiken, hangt een boete van 3.000 tot zelfs 600.000 euro boven het hoofd. Ook foto’s van de spelers mogen niet zomaar overgenomen worden op affiches. Toch staat Facebook vol met evenementen van verenigingen of cafés met een drietand, het logo van de KBVB of de beschermde naam ‘de Rode Duivels’.

   
           

Om de strenge regels van de Voetbalbond te omzeilen, bedacht grafisch vormgever Chiel Van Hoeij een eigen label, de Rode Duiven. “Ik ben zelf supporter van de Duivels in hart en nieren. Sinds een aantal jaren zie ik hoe onze nationale voetbalploeg het land samenbrengt. Maar ik las ook meer en meer berichten over de hoge boetes die de Voetbalbond eist voor het gebruik van de officiële logo’s en foto’s. Het EK moet een feest zijn, het is schandalig dat de KBVB daar geld op wil verdienen door boetes uit te schrijven.”

Ruim twintig designs

Met die frustratie in het achterhoofd ging Chiel drie dagen lang na zijn werkuren aan de slag. “Het ludieke label de Rode Duiven is het resultaat. Ik maakte ruim twintig designs in acht verschillende categorieën. Op de website kan iedereen die ontwerpen gratis downloaden om verder te delen op T-shirts, affiches of wat dan ook. Ik laat zelf ook shirts drukken voor mijn vrienden, die we kunnen dragen om te supporteren. Want een officieel T-shirt van de Rode Duivels kost al snel 85 euro. Als copywriter en grafisch vormgever moet je altijd opletten dat je werk geen kopie is van bestaand beeldmateriaal. Voor mij was het niet moeilijk om in het EK-thema toch originele en unieke ontwerpen te maken. Ik ga er vanuit dat de KBVB niets kan inbrengen tegen mijn designs.”

   
           

Op derodeduiven.be staan onder meer ontwerpen met de typische drietand. “Maar mijn drietand heeft een ander ontwerp dan de officiële en staat niet in een cirkel.” Er is ook een ontwerp met opschrift ‘de Duivels’. “De exacte merknaam ‘de Rode Duivels’ in al zijn vertalingen mag je niet kopiëren, maar over ‘de Duivels’ staat niets in het reglement.” Voorts zijn er ludieke ontwerpen voor bepaalde wedstrijden, zoals een drietand met Zweedse balletjes erop geprikt voor de wedstrijd tegen Zweden.

Hoewel de Voetbalbond oproept om bij twijfel over een logo eerst een aanvraag te doen, koos Chiel er bewust voor dat níét te doen. “Ik weet dat mijn logo’s niet gekopieerd zijn en dat ik daarvoor dus geen boete kan krijgen. Ik sta wel open voor debat als ze de logo’s alsnog zouden afkeuren. Met mijn ontwerpen toon ik dat de kracht bij de supporters en het volk ligt, en niet bij de KBVB. Ik hoop dat zo veel mogelijk mensen ze downloaden en gebruiken.”

www.derodeduiven.be

   
           
Corrigeer

Live uit Frankrijk

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.

Vorige speeldag

Speeldag 3

GS W V G DS P
1 Italië 3 2 1 0 3/1 6
2 België 3 2 1 0 4/2 6
3 Ierland 3 1 1 1 2/4 4
4 Zweden 3 0 2 1 1/3 1