Staatssecretaris laat werkgevers toe om hun personeel goedkoop extra te laten werken

Horeca mag weer overuren doen

Horeca mag weer overuren doen

Bij mooi weer kunnen horecazaken hun werknemers indien nodig extra uren laten werken. Foto: PN

De horeca kan zijn personeel weer probleemloos overuren laten kloppen. Dat staat in een omzendbrief van de Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (sIOD) naar de sociale inspectie, zegt staatssecretaris voor Fraudebestrijding Philippe De Backer (Open VLD). Door het mooie weer en het uitblijven van een maatregel om overwerk te regelen, was er bij de horeca de laatste tijd heel wat gemor te horen.

Tegelijk met de invoering van de witte kassa, beloofde de regering aan de horeca dat ze elk personeelslid 300 (voor zaken met zo’n witte kassa zelfs 360) overuren mochten laten doen, zonder hoge loonlasten.

“Bruto is netto”, beloofde de vorige staatssecretaris voor Sociale Fraudebestrijding Bart Tommelein (Open VLD). Maandelijks maken meer dan 4.000 werknemers gebruik van die maatregel. Maar de voorbije weken kregen hun horecabazen vaak te horen dat dit niet langer kon. De sociaal secretariaten lieten hen weten dat hooguit 91 overuren toegestaan waren, fors minder dus. De vakbonden in de horeca hadden namelijk geweigerd een collectieve arbeidsovereenkomst over de maatregel af te sluiten. Vooral bij de kusthoreca, die voor mooi weer op de maatregel gerekend had, was er zware ontevredenheid over het uitblijven van een akkoord.

Staatssecretaris Philippe De Backer, die heel wat klachten ontving, wou daarom zo snel mogelijk weer rechtszekerheid bieden. Hij is tevreden dat binnen de regering een oplossing bereikt is. “Sinds het mooie weer begin mei kregen wij heel wat klachten hierover. Ik ben blij dat er nu een akkoord is, zodat de sector de maatregel kan toepassen die ze verdiend heeft. Die is heel belangrijk om de vaste jobs te behouden.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees