De Wever: "Realiteit is omgekeerde van wat vakbonden verkondigen"

De Wever: "Realiteit is omgekeerde van wat vakbonden verkondigen"

Foto: BELGA

N-VA-voorzitter Bart De Wever zegt begrip te hebben voor het ongenoegen van de mensen die vandaag op straat komen op de nationale actiedag. Toch is hij niet van plan om het beleid aan te passen. "Besparen is niet leuk, maar het moet wel gebeuren", zegt hij vanmorgen op Radio 1.

"Er is geen alternatief. Je moet de tekorten terugdringen, je moet hervormingen doen om de sociale zekerheid overeind te houden, ook op lange termijn. De regering doet dit nu op vele fronten tegelijk. Dat is heel erg moeilijk en dat roept weerstand op. Dat kan ik begrijpen."

Hij herinnert er ook aan dat er ook de tegen de regering Di Rupo actie werd gevoerd, terwijl die hervormingen volgens De Wever "nauwelijks iets heeft gesaneerd".

Hij merkt dat er niet overal evenveel wil om actie te voeren is. "Het zit in de openbare sector. ik heb niet de indruk dat de stakingsbereidheid in de private sector groot is. Ik heb ook niet de indruk dat die in Vlaanderen zo geweldig groot is."

"Halve waarheden en hele leugens"

De argumenten waarmee de vakbonden mensen nu oproepen om op straat te komen zijn volgens de N-VA-voorzitter dan ook "halve waarheden en hele leugens". "De realiteit is het omgekeerde van de perceptie die de vakbonden neerzetten. Niemand zal minder pensioen krijgen. De realiteit is dat we allemaal iets langer zullen moeten werken om onze pensioenrechten op te bouwen." De regering heeft eigenlijk maar twee opties: hervormen en zo de sociale zekerheid overeindhouden, "ofwel doe je niets", en dan kom je ooit op het punt dat er geen geld meer is. "Dat zijn mathematische zekerheden die men al heel lang kent maar nooit iets heeft mee gedaan."

Het beeld dat de vakbonden nu schetsen klopt ook niet, stelt De Wever. "Als je (ACOD-voorzitter Chris) Reniers bezighoort, dan lijkt het wel alsof we in een derdewereldland wonen, waar we in de tijd van Daens zijn verzeild en mensen van honger en dorst op straat gaan neervallen." Hij hekelt ook dat de vakbonden dat beeld "larderen met taalgebruik over de regering als rotzakjes, fascisten en onbekwamen". "Dan schrik ik er niet van dat mensen zo opgehitst worden als ze op straat komen dat er allerlei dingen fout gaan".

De Wever herhaalt dat het volgens hem ook om een politieke staking gaat. "De PS en FGTB zijn een en hetzelfde. De FGTB zegt het zelf: die regering moet gewoon weg. Dan heb je een politieke staking". "Men wil geen centrum-rechts beleid in Wallonië, maar links of uiterst links".

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees