Tom Boonen komt met opmerkelijk voorstel na ongeval Stig Broeckx

Tom Boonen komt met opmerkelijk voorstel na ongeval Stig Broeckx

Tom Boonen komt met opmerkelijk voorstel na ongeval Stig Broeckx

Tom Boonen Foto: Photo News

In de nasleep van het ongeval met Stig Broeckx komt Tom Boonen met een opmerkelijk voorstel.

“Als er meer motoren zijn, moeten die het peloton minder vaak voorbijsteken”, zegt Boonen, verwijzend naar de zogenaamde mobiele seingevers. “Het probleem is nu dat zij erg gejaagd zijn. Zij moeten voor het peloton het verkeer regelen. Lukt dat niet, dan kan de koers niet meer doorgaan. Meer motoren zou voor hen de tijdsdruk wegnemen. Want het peloton passeren is op zich niet gevaarlijk. Op het juiste moment kan dat perfect. Het probleem is dat het nu vaak noodgedwongen gebeurt op een moment dat het voor de renners niet opportuun is. Meer motoren is een maatregel die makkelijk in te plannen is, die weinig verandert aan de koers en die het voor de motards veel rustiger maakt.”

Terwijl de toestand van Stig Broeckx hoogst onzeker blijft, reed het peloton gisteren de kermiskoers in Gullegem. De hele dag woedde de discussie over veiligheid en niet in de meest serene sfeer. UCI-commissaris Jempi Jooren oogstte misprijzen door een zogenaamd experiment aan te kondigen met een systeem waarbij motards het parcours achter het peloton verlaten om dan via een alternatieve weg opnieuw in de wedstrijd te komen. “Hopelijk nemen andere wedstrijden dit over”, gaf Jooren mee. Die uitspraak zette kwaad bloed. “Dit systeem gebruiken wij en anderen al jaren”, counterde Griet Langedock, organisator van Gent-Wevelgem. “Ik kan hier niet bij: een jongen vecht in het ziekenhuis voor zijn leven en dan probeert een UCI-commissaris zichzelf wat te profileren. Kunnen we het debat sereen voeren, aub?”

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.