Huurdersbond waarschuwt voor huurprijzen die opnieuw duurder worden

“Wonen wordt voor lage inkomens onbetaalbaar”

“Wonen wordt voor lage inkomens onbetaalbaar”

Foto: Photo News

Een huis huren is vorig jaar nog maar eens duurder geworden. Hoewel de inflatie historisch laag rond de 1 procent schommelde, gingen de huurprijzen gemiddeld nog maar eens met 3,6 procent omhoog. Dat blijkt uit het jaarrapport van de Huurdersbond, dat waarschuwt dat wonen voor alleenstaanden en gezinnen onbetaalbaar wordt.

Huurders betaalden vorig jaar ­gemiddeld 590 euro per maand voor hun woning. Dat is opnieuw een stuk meer dan het jaar ervoor. Alleen de provincie Antwerpen vormt een uitzondering, maar wel omdat de prijzen daar een jaar eerder veel spectaculairder dan elders de hoogte ingingen (+13 procent). “De huurprijzen op de privémarkt blijven sneller stijgen dan de inkomens. Dat betekent dat alleenstaanden en gezinnen steeds minder overhouden na het betalen van de huur”, zegt Joy Verstichele van de Huurdersbond.

Er was niet alleen de gebruikelijke indexering van de huurprijzen. Er staan ook gewoon veel te weinig huizen te huur voor de grote groep die ernaar op zoek is. En dat stuwt de prijs omhoog.

Hoe dan ook zit de prijs al sinds 2005 in de lift. Deze keer worden zowel de goedkope als de betere woningen duurder. Maar de Huurdersbond maakt zich vooral zorgen over de lagere inkomens. “Meer dan 30 procent van de huurders houdt nu al veel te weinig over om nog menswaardig te kunnen leven. Dat zal er nu zeker niet beter op worden.”

Lees hier hoe er nu krotten aan schandalige prijzen worden verkocht. 

Corrigeer

MEER NIEUWS