Verdacht Ardennenweekend van groep met extremistische connecties

Verdacht Ardennenweekend van groep met extremistische connecties

Een Facebookfoto van de groep tijdens hun Ardennenweekend. Foto: *

De organisatie Halal Events, dat zichzelf een gemeenschapswerking noemt, zou dit weekend mogelijk een kamp voor jihadisten hebben georganiseerd in de Ardennen. Dat vreest de burgemeester van het dorpje Trois-Ponts althans, omdat ze een imam uitnodigden die in Nederland als radicaal bekend staat.

Het Nederlandse Halal Events bood een programma aan van airsoften (een soort van paintball), eten en drinken, een gezamelijk gebed en groepsgesprek. Daarna vertrok de groep naar de Ardennen, waar nog eens samen werd gegeten, een bezoekje aan het zwembad en de sauna op het programma stond, en de dag opnieuw zou worden afgesloten met een gebed.

   
           
   
       

 Bijschrift  Foto:      De folder waarmee de groep reclame maakte voor het weekend.

   

Het is al het derde jaar op rij dat de vereniging zo'n uitstap organiseert. Maar de veiligheidsdiensten werden gealarmeerd door de spreker die ze dit keer uitnodigden. Imam Remy Soekirman wordt door de Nederlandse overheid beschouwd als een salafistische (radicale stroming) preker.

"Ze zijn zaterdag aangekomen en zondag vertrokken', vertelt Francis Bairin, burgemeester van het dorpje Trois Ponts. "Door de regen hebben ze hun programma moeten aanpassen, maar ze zijn toch in de bossen gesignaleerd."

   
           
   
       

 Bijschrift  Foto:  Het was vooral de naam van imam Remy Soekirman op de flyer die een alarmbel deed afgaan.   

   

De plaatselijke politie ging ter plaatse om een oogje in het zeil te houden, maar kon niks illegaals vaststellen. De burgemeester zegt dat  mogelijke extremistische dreigingen zijn lokale bevoegdheden overschrijden, en vraagt dat de minister van Binnenlandse Zaken dergelijke activiteiten opvolgt. 

Corrigeer

MEER NIEUWS