Vakantie

Deze Belg heeft dé droomjob: de wereld rond voor een klikje

De Brusselse fotograaf maakt prachtige reisfoto’s, op uitnodiging van toeristische diensten en reisorganisaties. Foto: if

Brussel - Brusselaar Johan Lolos (28) heeft een droomjob. De Instagram-fotograaf reist de wereld rond om overal de mooiste plekjes vast te leggen, en wordt daar nog voor betaald ook. “Terwijl ik niet eens fotografie heb gestudeerd”, zegt Lolos. “Ik lijk misschien een gelukzak, en ik ga niet klagen, maar het is wel verdomd hard werken.”

295.000 volgers: daarmee is Johan Lolos ’s lands populairste fotograaf op Instagram. Eén blik op de beelden toont waarom. Etherische woestijnlandschappen, adembenemende berggezichten, hier en daar een streepje noorderlicht. En Lolos heeft geen cent betaald om op al die plekken te geraken. Integendeel. “Ik ben er op uitnodiging van toeristische diensten, merken die een campagne in een bepaald land organiseren of reisbureaus. Zij betalen mijn reiskosten en een salaris. In ruil plaats ik elke dag een paar foto’s online”, zegt Johan.

Geboren nomade

Het was zijn ultieme doel, om gratis de wereld rond te trekken. Maar dat het ook lukte om een felbegeerde influencer te worden, had hij zelf niet durven te hopen. “Na mijn studie Public Relations ben ik in 2013 voor een jaar naar Australië vertrokken. Ik wilde eerst een blog beginnen, in de hoop dat mijn foto’s opgemerkt zouden worden. Maar uiteindelijk koos ik voor Instagram. Door de juiste hashtags toe te voegen, werd ik opgemerkt door onder meer de ­toeristische dienst van Australië en National Geographic. Zij hebben mijn beelden gedeeld, en de bal ging aan het rollen.”

Na Australië volgde Nieuw-Zeeland en daarna nog landen van Jordanië tot de Noordpool. “Het allerliefste ga ik naar de bergen. Te toeristische bestemmingen weiger ik. Tropische stranden zijn ook niet aan mij besteed. Volgende week vertrek ik voor twee maanden naar Canada. Daarna ga ik naar IJsland, Noorwegen en Finland. Ik ben bijna het hele jaar weg.” Toch heeft hij geen last van heimwee. “Weg zijn van huis stoort me niet, ook al omdat ik via het internet gemakkelijk contact kan houden. Nu, veel mensen zeggen me dat ik een droomjob doe. Dat is het. Maar het is verdomd hard werken. Soms achttien uur aan een stuk, want om mooie natuurfoto’s te maken, moet je profiteren van de eerste uren zonlicht en de laatste. Maar ik ga niet klagen. Ik zou niets anders willen doen.”

 

From that time I went to Namibia to try the new Toyota Hilux in the oldest desert in the world. Good memories and insane experience!

Een foto die is geplaatst door Johan Lolos - World Explorer (@lebackpacker) op

 

How much I missed these southern skies.

Een foto die is geplaatst door Johan Lolos - World Explorer (@lebackpacker) op

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees