Food

GETEST. Welke duivelse biertjes zijn het lekkerst?

GETEST. Welke duivelse biertjes zijn het lekkerst?

Foto: WDK

Onze Rode Duivels staan klaar voor hun eerste wedstrijd van het Europees Kampioenschap op maandag 13 juni. Ook hun supporters bereiden zich voor, onder meer met de keuze van hun bieren tijdens de wedstrijden. Om hen te helpen, doken we in de Belgische bierzee en haalden daaruit tien bieren boven die een band tonen met de Rode Duivels. Onze bierproevers hulden zich in supporterskledij en proefden voor. Naast deze drie biertjes, dronken ze ook nog Satan Red, The Beast 666, Satan Gold, Boekanier Bier Red Ale, Duivels Bier, Duvel, Jupiler. Hun verdict? Dat lees je op zaterdag 4 juni in Check!, de consumentenbijlage van Het Nieuwsblad.

Diabolici
Gebrouwen: Voor Anthony Martin, Genval.
Etiket: (fles) Een sportieve duivel met een staart maar ook een surfplank.
Alcoholgehalte: 8 %.
Kleur: Goudblond.
Beoordeling: “Ruikt kruidig en naar vanillepudding, ook iets van kandijsuiker en gember. Proeft bij de start zoetig, niet echt volmondig. In de hoofdsmaak gebakken ananas. De gember komt terug in de smaak. In de afdronk lichte zuren. Een aangenaam drinkbier.”
7,5/10

Delirium Red
Brouwerij: Huyghe, Melle.
Etiket: Het olifantje van Deliriumbier en veel rood.
Alcoholgehalte: 8 %.
Kleur: Rood, tot het schuim toe.
Beoordeling: “Zwak kriekenparfum, koriander. Iets zoetigs: marsepein? Op je tong krijg je eerst marsepein. Dan volmondig, met krieken. Tussendoor iets van selder. Marasquinachtige afdronk, dus kers. Ook bessen. Laat ons dit maar een vrouwenbier noemen.”
6,5/10

Lucifer
Brouwerij: Het Anker, Mechelen.
Etiket: Een duivel in de vlammen.
Alcoholgehalte: 8 %.
Kleur: Blond.
Beoordeling: “Opvallend veel schuim. Je ruikt vooral jonge fijne hop, ook wat marsepein en zachte vanille. Eerste algemene indruk: zoetig, redelijk volmondig, dan een klad vanille. Enkele lichte zuurelementen, van een appeltje. Vloeit vrij lang uit, zonder bitterheid. Lange warme afdronk. Je bent voor of je bent tegen. In elk geval voor een groot publiek.”
8/10

GETEST. Welke duivelse biertjes zijn het lekkerst?
Foto: WDK

ZO DEDEN WE DE TEST

Selectie
Duivelse bieren zijn bieren die naar de Rode Duivels of Red Devils verwijzen. Om “duivels” te zijn, hebben ze dus die link in de naam of roepen zij met het woordje “red” het verband op. Hier gebrouwen, maar voor het buitenland bestemde bieren kwamen niet in aanmerking. Om de selectie duidelijk te houden, beperkten we ons tot de “red” bieren en vielen de “rouges” uit de boot. Alle gecontacteerde brouwerijen bezorgden ons de gevraagde flessen.

Alcoholgehalte
Het laagste alcoholgehalte was 5,2 %, het hoogste 8,5. Niet minder dan zes bieren hebben 8 graden.

Punten
Je kunt geen pils met een tripel vergelijken. Daarom kregen de bieren punten naar hun geschatte waarde binnen hun soort. Ze werden allemaal op kamertemperatuur geproefd, behalve de pils die uit de koelkast kwam.

Locatie
De test had plaats in café Kulminator, Vleminckveld 32, Antwerpen. De proevers waren Dirk Van Dyck, Sam Croonen, Marc Janssen en André Peeters. De gegevens zijn die van de dag van de test.

Corrigeer