“Einde nabij voor Muhammad Ali”

“Einde nabij voor Muhammad Ali”

Muhammad Ali (rechts) op het toppunt van zijn kunnen tegen Floyd Patterson Foto: IMAGEGLOBE

Verschillende media melden dat de toestand van Muhammad Ali (74) kritiek is.

De grootste bokser aller tijden werd eergisteren in het ziekenhuis in Phoenix opgenomen met ademhalingsproblemen, die toen nog niet zo ernstig leken. Maar intussen zouden zijn negen kinderen zich allemaal naar zijn ziekenbed gerept hebben, omdat ze van de dokters te horen kregen dat “het einde nabij is”. “De dokters proberen zijn ademhaling weer onder controle te krijgen”, aldus een bron. “Maar het feit dat hij aan de ziekte van Parkinson lijdt, bemoeilijkt de behandeling.”

"The Greatest"

Ali, geboren als Cassius Clay, werd in 1960 Olympisch kampioen in Rome, en begon in hetzelfde jaar aan een professionele carrière als bokser. Hij werd in 1964 WBA-wereldkampioen door Sonny Liston te verslaan met knock-out in de 7de ronde. De bokslegende, die de bijnaam "The Greatest" kreeg, schokte in 1967 echter de publieke opinie in de Verenigde Staten door omwille van zijn religieuze overtuigingen te weigeren in militaire dienst te gaan en deel te nemen aan de oorlog in Vietnam. Hij werd daarop gearresteerd, verloor zijn titel en werd verbannen uit de bokssport voor 3,5 jaar.

In 1970 maakte hij zijn comeback, en hij werd weer wereldkampioen toen hij George Foreman klopte door KO in de 8ste ronde, in de "Rumble in the Jungle" in de Zaïrese hoofdstad Kinshasa. In 1978 verloor hij zijn titel op punten aan Leon Spinks, al nam hij in hetzelfde jaar wel revanche met een zege tegen diezelfde Spinks. Ali beëindigde zijn actieve carrière met een nederlaag op punten tegen Trevor Berbick, op 11 december 1981 in het Queen Elizabeth Sports Centre in Nassau.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.