Freddy De Vadder op missie voor het EK: “Het kan zijn dat het een zottenkot wordt”

© David Van Hecke

Hij kreeg er zijn eerste tongzoen, dus staat stand-upcomedian Freddy De Vadder (46) te popelen om terug te keren naar Frankrijk. ­Donderdag vertrekt hij om exclusief voor onze krant de gekte rond het EK voetbal te inhaleren. “Dat staat me wel aan: met mijn camionette rondrijden, stoppen op een camping en met een paar Belgische supporters eten en drinken.”

Tom De Leur

Machientjes tegen de muggen.” Het antwoord van Freddy De Vadder op de vraag wat hij zéker meeneemt op zijn tocht door Frankrijk. Freddy is de artiestennaam van Bart Vanneste, die met plezier “op kosten van Het Nieuwsblad het EK wil volgen”. Voor de centen? Natuurlijk niet. Omdat hij van voetbal houdt. En van Frankrijk.

“Ik ben opgegroeid in een gezin dat elk jaar voor drie weken naar Frankrijk ging met de caravan. Mijn vader was weken op voorhand aan het stressen. Het plan was altijd: vertrekken om ­zeven uur ’s morgens. Meestal waren we dan om kwart voor tien weg. Wij zaten met onze strips op de achterbank van de Citroën CX Break. De eindbestemming was Zuid-Frankrijk, waar we op campings stonden. Ik was geobsedeerd door de kaart van Frankrijk, die ik uit mijn hoofd leerde. Mijn vader had een panische angst om de weg kwijt te raken, wat ook gebeurde. Dan zei ik op de achterbank, tot zijn ergernis: Ge zijt verkeerd gereden, het was langs daar.” (lacht)

Kussen met robuuste Franse

Bart, alias Freddy, heeft enkel ­goede herinneringen aan die vakanties. “Zal wel zijn: ik heb er op mijn veertiende mijn eerste tongkus ­gekregen. Het was een vrij robuust Frans meisje dat er 25 uitzag, de kus werd gegeven op Still Loving You van The Scorpions. Ik kon er de hele nacht niet van slapen.”

“Grappig was dat ik ook een Nederlands meisje had leren kennen dat me wou leren windsurfen. Dat ik die robuuste Française ­gekust had, trachtte ik voor haar te verbergen. Met die ­Nederlandse was het oprecht, met die Française was het voor de seks. De communicatie met die Franse meid verliep stroef, maar nu babbel ik best wel een mondje Frans. Logisch: als je van Menen bent, kun je sowieso behoorlijk conjugaisons maken. En hoe lichter het hoofd, hoe beter ik babbel.”

Vier weken weg van vriendin: moet kunnen

De EK-reis maakt hij niet alleen. “Er gaat ­iemand mee, maar ik verklap nog niet wie. Mijn vriendin? Die moet werken. Ik zal vier weken van huis zijn, dat moet kunnen. Eigenlijk is dat een beetje een droom. Jaren geleden heb ik een midlife event georganiseerd. Dat was toen ook rond een EK of WK voetbal. We zijn toen met elf venten naar Corsica geweest. Het was behoorlijk wild; we hebben de waarborg van ons huurhuis niet teruggekregen. Voetbal en lekker eten, dat volstond. Want voor mij is Frankrijk ook: goeie kwaliteit van vlees, goeie wijn. Zo ­deden we dat elke avond: een wedstrijd kijken, koken en eten, weer een wedstrijd kijken. En af en toe het zwembad in. Het was fijn te ­delen in de euforie. Dat wil ik nu ook doen: de euforie proeven.”

“Wat me minder aanspreekt, zijn de mensen die het voetbal overdreven ernstig nemen. Die Marc Wilmots bij wijze van spreken willen ­opknopen als hij een vervanging doet die fout ­uitdraait, bijvoorbeeld.”

Zelf kan onze EK-ganger best overweg met een bal. “Ik heb vroeger gevoetbald. Bij Rekkem en zo. Maar ik kreeg overal hetzelfde te horen: te klein. Ik hield ook niet van die opgepompte sfeer langs de zijlijn. Maar ik ben blijven voetballen in zaal. De komende weken zal ik wellicht een paar goals naspelen op een camping. Dat idee staat me wel aan: met mijn camionette door Frankrijk rijden, stoppen op een camping en met een paar Belgische supporters eten en drinken.”

“Het kan zijn dat het een zottenkot wordt. NaBevergem word ik overal herkend. Ik denk dat er veel tijd zal opgaan aan selfies. Ik kan die gekte zelf wat in de hand houden door geen grote groepen Belgen op te zoeken, maar kleine groepjes op campings. Maar ik moet niet zagen. Dat mensen u graag zien, wat is daar verkeerd aan?”

Meer over Hot in Frankrijk

FACEBOOK

TWITTER

 

VIDEOEK NIEUWS - NIEUWSBLAD

Partners