Vlaming bijna systematisch in beroep tegen vastgoedprojecten in achtertuin

“Sneller vergunning = goedkopere woning”

“Sneller vergunning = goedkopere woning”

themabeeld Foto: blg

Een doorsnee nieuwbouwwoning kan tot 10.000 euro goedkoper als ons vergunningenbeleid efficiënter en sneller zou verlopen. Vastgoedontwikkelaars houden systematisch rekening met juridische beroepsprocedures en wentelen die kosten af op de koper of bouwheer.

Bouwen kan wel degelijk sneller én goedkoper. Dat zal elke bouwheer bevestigen en nu zegt ook de Beroepsvereniging van de Vastgoedsector het. Doorn in het oog van de 150 grootste bouwbedrijven: het te trage vergunningenbeleid en het groeiende aantal juridische betwistingen.

Tijd is geld

Alvorens de vastgoedontwikkelaar met de bouw begint, heeft hij al flink wat kosten gemaakt. “Aankoop van de grond, erelonen voor de architect, kosten voor studies, enz.”, zegt Olivier Carrette van sectorfederatie BVS. “Die financieren wij voor, maar dat kost ons geld. En die kosten lopen op naarmate de definitieve bouwvergunning langer uitblijft.”

Volgens de sectorfederatie laten de vergunningen het langst op zich wachten in het Brussels Gewest (10 tot 26 maanden), gevolgd door Wallonië (10 tot 14 maanden). “In Vlaanderen duurt het gemiddeld drie tot zes maanden”, zegt Carrette. “Maar in Vlaanderen wordt bijna systematisch beroep aangetekend tegen grotere bouwprojecten. De meeste worden weliswaar nietig verklaard, maar intussen is het soms tot vier jaar wachten op de vergunning.”

En dat kost geld, zo becijferde de BVS. “Als we het systeem van onze buurlanden zouden overnemen, waar de vergunningen meestal binnen het half jaar definitief rond zijn, dan besparen we duizenden euro’s aan prefinanciering, die we niet moeten doorrekenen aan de koper of bouwheer. Een doorsnee woning kan in Vlaanderen dan makkelijk 4.000 euro goedkoper, in Brussel zelfs 7.500 euro. En dan vergelijken we enkel met projecten waar alles redelijk vlot verloopt. Voor sommige projecten duurt het soms zolang dat we vaak 10.000 euro of meer moeten doorrekenen.”

 

   
           
   
       

     

   

”Algemeen NIMBY-syndroom”

Maar beroep aantekenen tegen een bouwvergunning is toch een recht? “Uiteraard! En wij ondersteunen ook uitdrukkelijk het principe dat iedereen zijn bezwaren moet kunnen uiten. Maar wegens een algemeen NIMBY-syndroom (“niet in mijn achtertuin”, nvdr.) wordt er bijna systematisch in beroep gegaan. Al te vaak ongefundeerd, getuige het aantal nietigverklaringen. Maar de indieners komen er ongestraft vanaf: de rechter zou al wie een onrechtmatige procedure aanspant, moeten kunnen bestraffen. In Frankrijk gebeurt dat al”, aldus nog Carrette.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees